της Σοφίας Ντρέκου
H φυσική μας παρουσία ιδιαίτερα όταν πρόκειται για Ιερό Ναό είναι μοναδική, αναντικατάστατη και ανεπανάληπτη εμπειρία. Έστω όμως και με την χρήση της τεχνολογίας μπορούμε όμως να περιηγηθούμε εικονικά και να πάρουμε μια μικρή γεύση θαυμαστών πραγμάτων.
Καλή περιήγηση. Enjoy your
Virtual tour to Corfu Churches.
Ένας από τους πιο όμορφους Ναούς των Επτανήσων, αυτός του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα είναι πλέον διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου που μέσω της τεχνολογίας μπορούν να τον επισκεφθούν εικονικά. Ο Ναός στον οποίο φυλάσσεται η λάρνακα με το σώμα του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της Κέρκυρας και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Η περίφημη «ουρανία» του ναού είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια, ζωγραφισμένα αρχικά από το σπουδαίο Κερκυραίο ζωγράφο, Παναγιώτη Δοξαρά, το 1727. Οι αρχικές εικόνες ωστόσο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της υγρασίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1852, η «ουρανία» αποκαταστάθηκε και επανέκτησε χρώμα και ζωντάνια από τα χέρια του ζωγράφου Νικόλαου Ασπιώτη.
Ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν το 1716, το έτος που γλίτωσαν οι κάτοικοι του νησιού από τους Τούρκους με τη βοήθειά του (βλ. αναλυτικά εδώ).
Η Λάρνακα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα
Η Λάρνακα, στην οποία τοποθετήθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, κατασκευάστηκε στη Βιέννη το 1867. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου παρέμεινε στην Κύπρο για τριακόσια περίπου χρόνια μετά το θάνατο του, ενώ περίπου στο τέλος του 7ου αιώνα μ.Χ. μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη λόγω των Αραβικών επιδρομών κατά της Κύπρου.
Το 1456, τρία χρόνια μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος μετέφερε το Ιερό Λείψανο του Αγίου μαζί με το Σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας στην Ήπειρο και από εκεί στην Κέρκυρα.
Η ιστορία της Κέρκυρας είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Μερικά από τα θαύματα του, όπως η σωτηρία των κατοίκων από λιμό, η απομάκρυνση των Τούρκων που πολιορκούσαν το νησί το 1716 (βλ. αναλυτικά), η απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας το 1629 και 1673, αποδείχθηκαν σωτήρια για το νησί.
Ο λαός της Κέρκυρας τιμά τον πολιούχο της μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, πολλές φορές στη διάρκεια του έτους: στις 11 Αυγούστου όπου γιορτάζεται η σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων το 1716, στις 12 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου βλ. αφιέρωμα), την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη και την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας αντίστοιχα το 1629 και 1673 και το Μεγάλο Σάββατο για τη σωτηρία των κατοίκων από λιμό. (αναλυτικά εδώ)Δείτε τον Ναό στο Google Maps
ΒΙΝΤΕΟ: Ουκρανικό ντοκιμαντέρ, γυρισμένο το 2009, αφιέρωση στον εκ Τριμυθούντος Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό, προστάτη της νήσου Κερκύρας και του κόσμου όλου. Ακούγονται οι Χορωδίες: Ι.Κ.Ν. Μητροπόλεως Κερκύρας (1:41 14:43 22:11 και 23:09) και Χορωδία Δήμου Κερκυραίων (11:25) στα Εγκώμια του Επιταφίου). Επίσης, μουσική Μίκη Θεοδωράκη και Φίλιππου Τσαλαχούρη.
ΒΙΝΤΕΟ: Κατά τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας "Ο Άγιος Σπυρίδων" ή αλλιώς "Παλαιά Φιλαρμονική", παίζει προς τιμήν του Αγίου και της εορτής Του, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής, αρχιερατικής, Θείας Λειτουργίας, εντός του Ιερού Ναού, διακόπτοντας τη Λειτουργία σε τρία σημεία: Πρώτο σημείο, μετά το Ευαγγέλιο. Δεύτερο σημείο, μετά την Μεγάλη Είσοδο και τρίτο σημείο πριν το Κοινωνικό, δηλαδή μετά το "Τα Άγια τοις αγίοις". Παίζει πάντα και σε όλα τα σημεία το ίδιο μουσικό κομμάτι.
Δείτε σχετικά με τον Άγιο Σπυρίδωνα:
- Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου (Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι κατά την Σύνοδο της Νίκαιας έλαβαν χώρα και πολλά θαύματα από τους Άγιους και θεοφόρους Πατέρες. Χαρακτηριστικά ήταν τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος.)