της Σοφίας Ντρέκου
Η Ιστοσελίδα μας αγαπητοί αναγνώστες της «Αέναης επΑνάστασης» έχει χαρά... έχει γιορτή και εκκλησιαστική πανήγυρη. Ένας ακόμη αγαπητός Γέροντας μπήκε στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας μας και πως είναι δυνατόν να μην πανηγυρίσουμε!
Η χαρά είναι μεγάλη γιατί μπορούμε πλέον στον αγαπημένο γέροντα να φερόμαστε όπως σε όλους τους αγίους της εκκλησίας και να τιμούμε τον τρόπο που τίμησε το Θεό. Γιατί η Ορθοδοξία μας φίλοι μου, συνεχίζει εις τους αιώνες να παράγει Αγίους. Ας έχουμε τις Άγιες πρεσβείες του Νεοαγιοκαταταχθέντος Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.
Άγιος θησαυρός καρδιακός
ας ευλογεί... ας μεσιτεύει...
η ζωή μας στριμωγμένη...
και η πίστη μας παγιδευμένη
και η πίστη μας παγιδευμένη
σε ανεφάρμοστες λύσεις.
Εἰς ἁγιοκατάταξιν τοῦ Γέροντος Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου
προέβη ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου:
Συνῆλθεν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος εἰς τὴν τακτικὴν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τετάρτην, 27ην Νοεμβρίου 2013 πρὸς ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων. Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τὸ Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τοὺς Ἱερομόναχον Πορφύριον τὸν Καυσοκαλυβίτην, καὶ Ἱερομόναχον Μελέτιον τὸν ἐν Ὑψενῇ Ῥόδου. κλπ.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου
Όπως έγινε γνωστό από το Ι. Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Μετόχι στο Μήλεσι Ωρωπού δεν θα τελεσθεί το Ιερό Μνημόσυνο προς τιμήν του Γέρ. Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Αντ’ αυτού και λόγω της αγιοκατατάξεως του Γέροντα, θα τελεσθεί εορταστική Θεία Λειτουργία.
Επίσης, καθώς η επομένη είναι η ημέρα τιμής του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος Οσίου, στις 5 μ.μ. της Κυριακής θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός. Ακολούθως, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου θα τελεσθεί εορταστική Θεία Λειτουργία για τη μνήμη του Οσίου Πορφυρίου.
Όπως είναι γνωστό, το μετόχι του Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι βρίσκεται στην Κοινότητα Μαλακάσας. Τα κτίρια του Μετοχίου άρχισαν να κτίζονται από το 1981 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το Μετόχι είναι ανοικτό για επισκέψεις τις συνηθισμένες ώρες των μοναστηριών (από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου) με διακοπή 2-4 μ.μ. Δεν μπορεί όμως να φιλοξενήσει άτομα για διανυκτέρευση.
Ο Εσπερινός τελείται καθημερινά στις 5 μ.μ. (το χειμώνα) και στις 6 μ.μ. (το καλοκαίρι). Η Θεία Λειτουργία την Κυριακή τελείται μεταξύ 7-10.15 π.μ.
Για την επικοινωνία με το Ησυχαστήριο, το τηλέφωνο είναι:
22950 98261, ο αριθμός του Fax: 22950 98074 και η
Για την επικοινωνία με το Ησυχαστήριο, το τηλέφωνο είναι:
22950 98261, ο αριθμός του Fax: 22950 98074 και η
ηλ. διεύθυνση: info@porphyrios.gr, mesotiros@gmail.com
Το Ησυχαστήριο τιμά τη μνήμη του οσίου γέροντα Πορφυρίου στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του. Επίσης, πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.
Σύντομος Βίος του Αγίου Πορφυρίου
Ο άγιος – πλέον – Πορφύριος γεννήθηκε στην Εύβοια, στον Άγιο Ιωάννη Καρυστίας, στις 7 Φεβρουαρίου 1906. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ευάγγελος και ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά μιας φτωχής και ευσεβούς αγροτικής οικογένειας. Ο πατέρας του αναγκάστηκε να ξενιτευτεί και εργάστηκε στην κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά. Ο μικρός Ευάγγελος πήγε στο σχολείο μόνο για δύο χρόνια, καθώς άρχισε να εργάζεται, αρχικά σε ανθρακωρυχείο της Εύβοιας και κατόπιν σε παντοπωλεία της Χαλκίδας και του Πειραιά.
Σε ένα παντοπωλείο διάβασε το βίο του αγ. Ιωάννη του Καλυβίτη και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, που απέκτησε μεγάλο ζήλο για το μοναχικό βίο. Σε ηλικία 13 περίπου ετών πήγε στο Άγιο Όρος και καθ’ οδόν γνωρίστηκε με τον ιερομ. Παντελεήμονα τον Πνευματικό, τον κατοπινό του Γέροντα. Ο Παντελεήμων τον παρουσίασε σαν ανεψιό του, για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία.
Ο νεαρός Ευάγγελος έζησε μαζί με το Γέρ. Παντελεήμονα και τον π. Ιωαννίκιο στην καλύβη του Αγ. Γεωργίου στα Καυσοκαλύβια. Έδειξε μεγάλο ζήλο στα καθήκοντά του, τόσο στο ναό και τη μελέτη, όσο και στις πολλές χειρωνακτικές εργασίες της καλύβης. Όπως έλεγε αργότερα ο ίδιος, δούλευε διαρκώς, για να μη μένει αργός και εφάμαρτος ο λογισμός του. Μετά από λίγο καιρό εκάρη μοναχός με το όνομα Νικήτας.
Οι έντονοι ασκητικοί αγώνες του σύντομα καρποφόρησαν και απέκτησε ως δωρεά της θείας χάριτος το διορατικό χάρισμα. Παράλληλα, όμως, οι κακουχίες της ασκητικής ζωής και η σωματική εξασθένιση από τον υποπιασμό της σάρκας, τον οδήγησαν στην προσβολή από μία σοβαρή πλευρίτιδα. Αναγκάστηκε, έτσι, να εγκαταλείψει τον Άθω και σε ηλικία 19 ετών μετέβη στην Ι. Μονή Αγ. Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του.
Σε ηλικία 21 ετών γνωρίστηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Πορφύριο, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την πνευματική καλλιέργεια του νεαρού μοναχού και στις 26 Ιουλίου του 1926 τον χειροτόνησε διάκονο, ενώ την επομένη, του Αγ. Παντελεήμονος, τον προεχείρισε στο βαθμό της ιερωσύνης, δίνοντάς του το όνομα Πορφύριος.
Λίγο αργότερα χειροθετήθηκε Πνευματικός και διακόνησε σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας. Μεταξύ 1940-1973 υπηρέτησε ως εφημέριος στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αγ. Γερασίμου στην Πολυκλινική Αθηνών, «στην έρημο της Ομονοίας», όπως έλεγε ο ίδιος χαριτολογώντας. Κατόπιν δεχόταν τα πνευματικά του τέκνα στον Αγ. Νικόλαο Καλλισίων Πεντέλης, όπου από το 1955 είχε μισθώσει ένα μικρό ναΰδριο. Αργότερα εγκαταβίωσε σε μικρό οικίσκο στο Μήλεσι Ωρωπού.
Χαρακτηριστικό του αγίου ήταν η μεγάλη ευσπλαχνία και βαθιά αγάπη που επιδείκνυε προς τα πνευματικά του τέκνα. Έτσι ερμηνεύεται και το πλήθος των πιστών που προσέτρεχαν να βρουν ανάπαυση και παρηγοριά κάτω από το πετραχήλι του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία, έχασε την όρασή του και ταλαιπωρήθηκε από έσχατη εξάντληση. Παρ’ όλα αυτά όμως εξακολουθούσε να προσφέρει απλόχερα τις συμβουλές και την αγάπη του στους πολυάριθμους επισκέπτες του. Κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1991. (Βλ. αφιέρωμα στην ζωή του εδώ)
Διαβάστε εκτενή βίο του: Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο Διορατικός και Θαυματουργός (2 Δεκεμβρίου 1991)
Η Πνευματική Διαθήκη του Αγίου Γέροντα Πορφύριου
Η πρώτη, δακτυλογραφημένη «διαθήκη» του οσίου Πορφυρίου.
Ακολούθησαν κάποιες μικροαλλαγές μέχρι την κοίμησή του, τον
Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Προσωπικό αρχείο Γιώργου Ιορδανίδη
Αποκαλυπτική της κατά Χριστόν σοφίας και της μεγάλης ταπείνωσης που τον χαρακτήριζε, είναι η πνευματική του διαθήκη, που παραθέτουμε στη συνέχεια:
«Αγαπητά πνευματικά μου παιδιά, Τώρα που ακόμη έχω τας φρένας μου σώας, θέλω να σας πω μερικές συμβουλές. Από μικρό παιδί όλο στις αμαρτίες ήμουνα. Και όταν με έστελνε η μητέρα μου να φυλάξω τα ζώα στο βουνό, γιατί ο πατέρας μου, επειδή ήμασταν πτωχοί, είχε πάει στη διώρυγα του Παναμά, για εμάς τα παιδιά του, εκεί που έβοσκα τα ζώα, συλλαβιστά διάβαζα το βίο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου και πάρα πολύ αγάπησα τον Άγιο Ιωάννη και έκανα πάρα πολλές προσευχές, σαν μικρό παιδί που ήμουνα 12-15 χρόνων, δεν θυμάμαι ακριβώς καλά. Και θέλοντας να τον μιμηθώ, με πολύ αγώνα, έφυγα από τους γονείς μου κρυφά και ήλθα στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους και υποτάχθηκα σε δύο Γέροντες αυταδέλφους, Παντελεήμονα και Ιωαννίκιο.
Μου έτυχε να είναι πολύ ευσεβείς και ενάρετοι και τους αγάπησα πάρα πολύ και γι’ αυτό, με την ευχή τους, τους έκανα άκρα υπακοή. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, αισθάνθηκα και μεγάλη αγάπη και προς το Θεό και πέρασα πάρα πολύ καλά. Αλλά, κατά παραχώρηση Θεού, για τις αμαρτίες μου, αρρώστησα πολύ και οι Γέροντές μου μου είπαν να πάω στους γονείς μου στο χωριό μου εις τον Άγιο Ιωάννην Ευβοίας.
Και ενώ από μικρό παιδί είχα κάνει πολλές αμαρτίες, όταν ξαναπήγα στον κόσμο, συνέχισα τις αμαρτίες, οι οποίες μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολλές. Ο κόσμος όμως με πήραν από καλό και όλοι φωνάζουνε ότι είμαι άγιος. Εγώ όμως αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου.
Όσα ενθυμόμουνα βεβαίως τα εξομολογήθηκα και γνωρίζω ότι γι’ αυτά που εξομολογήθηκα με συγχώρησε ο Θεός, αλλά όμως τώρα έχω ένα συναίσθημα ότι και τα πνευματικά μου αμαρτήματα είναι πάρα πολλά και παρακαλώ όσοι με έχετε γνωρίσει να κάνετε προσευχή για μένα, διότι και εγώ, όταν ζούσα, πολύ ταπεινά έκανα προσευχή για σας.
Αλλά όμως, τώρα που θα πάω για τον ουρανό, έχω το συναίσθημα ότι ο Θεός θα μου πη: Τι θέλεις εσύ εδώ; Εγώ ένα έχω να του πω: Δεν είμαι άξιος, Κύριε, για εδώ, αλλά ό,τι θέλει η αγάπη σου ας κάμη για μένα. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω τι θα γίνη. Επιθυμώ όμως να ενεργήση η αγάπη του Θεού.
Και πάντα εύχομαι τα πνευματικά μου παιδιά να αγαπήσουν το Θεό, που είναι το παν, για να μας αξιώση να μπούμε στην επίγειο άκτιστη Εκκλησία του. Γιατί από εδώ πρέπει να αρχίσουμε.
Εγώ πάντα είχα την προσπάθεια να προσεύχωμαι και να διαβάζω τους ύμνους της Εκκλησίας, την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων μας και εύχομαι και εσείς να κάνετε το ίδιο.
Εγώ προσπάθησα με τη χάρι του Θεού να πλησιάσω τον Θεό και εύχομαι και σεις να κάνετε το ίδιο.
Παρακαλώ όλους σας να με συγχωρέσετε για ό,τι σας στενοχώρησα
Ιερομόναχος Πορφύριος
Εν Καυσοκαλυβίοις τη 4/17 Ιουνίου 1991
Ο Άγιος Πορφύριος ζεσταίνει χρόνια τώρα τις καρδιές μας με τρυφερούς απλούς βαθιά διεισδυτικούς λόγους, που μας θυμίζουν αδιάλειπτα σε τί βάθος αναζητάει εναγώνια η ψυχή να συναντήσει την αλήθεια του αδελφού, μακριά από κρίση, κατάκριση και καταδίκη. Στον απύθμενο βυθό της αναζήτησης ενός διάφανου φωτός, όπου οι σκιές μετατρέπονται σε φάρους ελπίδας και οι φόβοι αντικρίζουν το πάθος της Αγιότητας για συγχώρεση! Ο Άγιος Γέροντας μιλάει στις καρδιές μας με τον σύγχρονο θεολογικό του λόγο. Έχει βοηθήσει πολλούς αναζητητές της Αλήθειας να βρουν τον δρόμο τους.Ας είναι αενάως κοντά μας.
Υμνολογικά
Περί τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Ὁσίου Πορφυρίου (2013) Ἕως τῆς κατατάξεως εἰς τάς ἁγιολογικὰς δέλτους (27 Νοε 2013), εἶχαν κυκλοφορήσει τρεῖς ἀκολουθίαι, ὑπό:
1. Εὐαγγέλου Καραδήμου
2. Χαραλάμπους Μπούσια
3. Ἀδαμαντίας Πιπεράκι-Καβάγια (+)
Ἑτέρα ἀκολουθία παρηγγέλθη ὑπὸ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου προ τριμήνου εἰς τον Ἀθανάσιον Ἱερομόναχον Σιμωνοπετρίτην.
Τήν ἡμέρα τῆς ἁγιοκατατάξεως ἠκούσθη ἀπό τῆς Βασιλίδος ὅτι ἐξετάζονται ὑπό τῆς ἀρμοδίου Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς πέντε (5) εἰς τό σύνολον ἀκολουθίαι, πρός ἀνάδειξιν καί ἔγκρισιν μιᾶς.
Πρός τό παρόν, ἰσχυόντων τῶν ἐκδοτικῶν δικαιωμάτων, προσφέρονται μόνον τά τροπάρια:
Τῇ Β' τοῦ μηνός Δεκεμβρίου (ΙΘ' Νοεμβρίου ἐν Ἁγίῳ Ὄρει), μνήμη τοῦ Ὁσίου καί θεοφόρου Πατρός ἡμῶν Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου, τοῦ διορατικοῦ καί θαυματουργοῦ.
Α. Ὑπὸ Εὐαγγέλου Καραδήμου.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.: Τῆς Εὐβοίας τόν γόνον, Οἰκουμένης ἀγλάϊσμα (πρώτη γραφή: πανελλήνων τόν Γέροντα), τῆς Θεολογίας τόν μύστην καί Χριστοῦ φίλον γνήσιον, Πορφύριον τιμήσωμεν, πιστοί, τόν πλήρη χαρισμάτων ἐκ παιδός. Δαιμονῶντας γὰρ λυτροῦται, καί ἀσθενεῖς ἰᾶται πίστει κράζοντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σέ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ'. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τοῦ Παρακλήτου τόν ναόν τόν ἁγιώτατον
καί τῆς πανάγνου Θεοτόκου προσφιλέστατον,
ἀνυμνήσωμεν Πορφύριον ἐκ καρδίας.
Ἀγαπᾷ γάρ καί ἰᾶται πάντας καί φρουρεῖ
καί πρεσβεύει ὅπως τύχωμεν θεώσεως.
Ὅθεν κράζομεν· χαίροις, πάτερ Πορφύριε.
Μεγαλυνάριον. Χαίροις χαρισμάτων ὁ θησαυρὸς καί τῶν ἰαμάτων ἡ πηγὴ ἡ θαυματουργός. Χαίροις ὁ προφήτης ὁ νέος Ἐκκλησίας, Πορφύριε, τρισμάκαρ, Ἄθωνος καύχημα.
Β. Ὑπὸ Χαραλάμπους Μπούσια.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Προγιγνώσκειν τό μέλλον σοφῶς, Πορφύριε, ὡς ἀντιμίσθιον πόνων καί βιοτῆς εὐσεβοῦς χάριν δέδωκέ σοι ἄνωθεν ὁ Κύριος· ἄνθος Εὐβοίας ἱερόν, ἐκ τοῦ Ἄθω μυστικῶς πρός κήπους μετεφυτεύθης ἀλήκτου δόξης πρεσβεύειν Χριστῷ ὑπὲρ τῶν εὐφημούντων σε.
Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ'. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τόν ὑακίνθῳ καί πορφύρᾳ ταπεινώσεως, ὑπακοῆς τε καί ἀγάπης στολισάμενον τῆς ψυχῆς αὐτοῦ τό ἔνδυμα καί ὀφθέντα χαρισμάτων θείου πνεύματος ἐκσφράγισμα εὐφημήσωμεν σοφίας ὡς διδάσκαλον ἀνακράζοντες· Χαίροις, μάκαρ Πορφύριε.
Μεγαλυνάριον. Χαίροις, ὁ χαρίτων πλησθεὶς πολλῶν ἐν ἐσχάτοις χρόνοις καί ἰθύνας πιστοὺς καλῶς πρός λειμῶνας θείους, ἀστήρ θεοσοφίας καί ἀκραιφνοῦς ἀγάπης, πάτερ Πορφύριε.
Γ. Ὑπὸ Ἀδαμαντίας Πιπεράκη.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ'. Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ.
Φωτὸς χωρίον τοῦ Θεοῦ καὶ χαρισμάτων τοῦ Πνεύματος ἔμπλεως, τῶν ἱερέων καλλονή, τῶν μοναστῶν κανὼν ἀκριβέστατος, Πορφύριε σοφέ, τῇ διακρίσει λάμψας καὶ θαύμασι, Πατὴρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ'. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Ὡς παιδιόθεν τὸν Χριστὸν χαίρων ἠγάπησας, καὶ τὰ τοῦ βίου ἀγαθὰ ἀπαρνησάμενος, τὴν τοῦ Ἄθωνος κατέλαβες πολιτείαν, τὸν τῆς πτώσεως χιτῶνα ἐκδυσάμενος, ἀνεδείχθης τῆς Τριάδος ἐνδιαίτημα καὶ πρεσβεύεις ἀεί, Πάτερ ὅσιε, σωθῆναι ἡμᾶς.
Μεγαλυνάριον.Χαίροις τῆς Εὐβοίας γόνος ἐσθλός, καὶ ὑπερουσίου τῆς Τριάδος μυσταγωγός· χαίροις τοῦ ἀκτίστου, φωτὸς τοῦ Θαβωρίου, αἱρέτης καὶ δοχεῖον, Πάτερ Πορφύριε.
Δ. Ἀνωνύμων ποιητῶν. (εὑρέθησαν στὸ κελλίον τοῦ Γέροντος ὡς χειρόγραφα, ὡς προσευχὴ ἀγνώστων προσκυνητῶν καὶ ἁπλῶς παρατίθενται ἐδῶ, δὲν προτείνονται πρὸς ψαλμῴδησιν)
Ἀπολυτίκιον. Ἀγνώστου ποιητοῦ. Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.: Ὁσίως διέπρεψας ἐν μέσῳ ἄστει σοφέ, τὴν κλῆσιν δεξάμενος ἀπὸ κοιλίας μητρός· ὅθεν προσκαρτεροῦντες τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, προσέτι μαρτυρίᾳ πλείω τούτων δοθῆναι, ἵνα ἀκαταπαύστως τὴν δόξαν σου ὑμνοῦμεν, αἰτούμενοι ἐλέους τῷ σὲ ἁγιάσαντι.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον. Ἀγνώστου ποιητοῦ. Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Πνευματέμφορος ὅλος καὶ ἀπαθέστατος, διακρίσεως φάρος φωτοειδέστατος, ἱερατεύων τῷ Χριστῷ, ὡς ἰσάγγελος ὤφθης. Προφήτης θαυμαστός, τὰ ἐγγὺς καὶ τὰ μακράν, προβλέπεις ὅσιε Πάτερ, Πορφύριε θεοφόρε, Ἁγίου Ὄρους τὸ ἀγαλλίαμα.
by Sophia-Ntrekou.gr
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την αγιοκατάταξη του Αγίου Πορφυρίου στις 2 Δεκεμβρίου 2013 στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι Μαλακάσας, η πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου προϊσταμένου του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος.
Απολυτίκιο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου
Ομόηχο προσόμοιο «Της ερήμου πολίτης…», Ήχος Α΄.
Ερμηνεία: Νεκταρία Καραντζή
Από την εκπομπή της ΕΡΤ2 "Η Αυλή των Χρωμάτων"
αφιερωμένη στον Άγιο Πορφύριο (Απρίλιος 2021).
ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ εἰς τὸν Ὅσιον καὶ Θεοφόρον Πατέρα ἡμῶν Πορφύριον τὸν Καυσοκαλυβίτην. Ἀπὸ τὸ βιβλίο Εὐαγγέλου Καραδήμου, (ᾈσματικὴ Ἀκολουθία τοῦ Ἁγίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου), Μήλεσι 2014. Ἀποθηκεῦστε τὸν Παρακλητικὸ Κανόνα τοῦ Ἁγίου σὲ μορφὴ pdf Ἔργα τῶν Ἐκδόσεων τοῦ Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου μπορεῖτε νὰ δεῖτε ἐδῶ. Ἀκοῦστε τὸ Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου.
Ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου
στα Καυσοκαλύβια, Άγιον Όρος
Ο Πέτρος ο παπαγάλος του Αγίου Πορφυρίου λέει την ευχή ενώ πέρασαν 29 χρόνια από την κοίμηση του. Μαρτυρία προσκυνήτριας, το 2016 πήγα στο Μοναστήρι στο Μήλεσι εκεί συνάντησα τον Παπαγάλο και να λέει: Ευλογήσον γερόντισσα και να κάνει στη γερόντισσα μετάνοια...
Ηχητικό ντοκουμέντο του Γέροντα Πορφυρίου με διδαχές.
Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Μήλεσι
Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος
Σχετικά Θέματα:
Βιντεο/αφιέρωμα στον Άγιο του Θεού πορφύριο
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την αγιοκατάταξη του Αγίου Πορφυρίου στις 2 Δεκεμβρίου 2013 στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι Μαλακάσας, η πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου προϊσταμένου του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος.
Απολυτίκιο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου
Ομόηχο προσόμοιο «Της ερήμου πολίτης…», Ήχος Α΄.
Ερμηνεία: Νεκταρία Καραντζή
Από την εκπομπή της ΕΡΤ2 "Η Αυλή των Χρωμάτων"
αφιερωμένη στον Άγιο Πορφύριο (Απρίλιος 2021).
ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ εἰς τὸν Ὅσιον καὶ Θεοφόρον Πατέρα ἡμῶν Πορφύριον τὸν Καυσοκαλυβίτην. Ἀπὸ τὸ βιβλίο Εὐαγγέλου Καραδήμου, (ᾈσματικὴ Ἀκολουθία τοῦ Ἁγίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου), Μήλεσι 2014. Ἀποθηκεῦστε τὸν Παρακλητικὸ Κανόνα τοῦ Ἁγίου σὲ μορφὴ pdf Ἔργα τῶν Ἐκδόσεων τοῦ Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου μπορεῖτε νὰ δεῖτε ἐδῶ. Ἀκοῦστε τὸ Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου.
Ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου
στα Καυσοκαλύβια, Άγιον Όρος
Ο Πέτρος ο παπαγάλος του Αγίου Πορφυρίου λέει την ευχή ενώ πέρασαν 29 χρόνια από την κοίμηση του. Μαρτυρία προσκυνήτριας, το 2016 πήγα στο Μοναστήρι στο Μήλεσι εκεί συνάντησα τον Παπαγάλο και να λέει: Ευλογήσον γερόντισσα και να κάνει στη γερόντισσα μετάνοια...
Ηχητικό ντοκουμέντο του Γέροντα Πορφυρίου με διδαχές.
Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Μήλεσι
Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος
Ο Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
τελεί τη Θεία Λειτουργία σε Αγρυπνία
του Αγίου Νικολάου Καλλισίων
στην Πεντέλη τις 27 Μαΐου 1977
FaceBook Αρχείο:
Σοφία Ντρέκου 30 Νοεμβρίου 2013 στις 10:52 μ.μ.
Σοφία Ντρέκου 30 Νοεμβρίου 2013
Σοφία Ντρέκου · 2 Δεκεμβρίου 2013
Theo Sav 3 Δεκεμβρίου 2013 · Εικονες απο το μοναστηρι στο Μηλεσι, τη Μεταμορφωση του Σωτηρος, στη γιορτη του Αγιου Πορφυριου. Χθες 2 Δεκεμβρη. Με ομιχλη και πολλη βροχη... αλλα με ζεστη καρδια και αγαπη, που την ενιωθες και την εβλεπες στα ματια και τις ψυχες των ανθρωπων!!! Πως αλλιως??? Αφού ο Αγιος Πορφυριος ειναι ο Αγιος της Αγαπης!!!!!!!
Σοφία Ντρέκου 30 Νοεμβρίου 2013
Σοφία Ντρέκου · 2 Δεκεμβρίου 2013
Theo Sav 3 Δεκεμβρίου 2013 · Εικονες απο το μοναστηρι στο Μηλεσι, τη Μεταμορφωση του Σωτηρος, στη γιορτη του Αγιου Πορφυριου. Χθες 2 Δεκεμβρη. Με ομιχλη και πολλη βροχη... αλλα με ζεστη καρδια και αγαπη, που την ενιωθες και την εβλεπες στα ματια και τις ψυχες των ανθρωπων!!! Πως αλλιως??? Αφού ο Αγιος Πορφυριος ειναι ο Αγιος της Αγαπης!!!!!!!
1 σχόλιο:
genithike agios kai pethane osios!!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου