Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας (video)

https://www.sophia-ntrekou.gr/2014/04/dialogoi-theologias-psychologias2014.html
Περίπατος (The Promenade) 1918. Πίνακας του 
Μαρκ Σαγκάλ (Marc Chagall). Ρωσικό Μουσείο.

Εργασία, έρευνα Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Columnist Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Περιεχόμενα: Συνάντηση Διαλόγων στην Ακαδημία Θεολογικών 
Σπουδών Βόλου - The Volos Acadeny for Theological Studies

2019 Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας 7η συνεχή χρονιά
  •  «Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση»
  • «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες»

2018 Ναρκισσισμός και αυτοθεματοποίηση
  • ο π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παίδων και εφήβων, Επίκ. Καθηγητής Ανωτ. Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, με τίτλο ομιλίας «Η αυτοθεματοποίηση ως κουλτούρα ψυχικής παλινδρόμησης», και ο κ. Γεώργιος Κίσσας, διακεκριμένος ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, με τίτλο ομιλίας « Ναρκισσισμός και αυτοθεματοποίηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ».

2017 Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά
  • Γάμος ή έρωτας; Γάμος και έρωτας

2016 Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια

2015 Μύθοι και πραγματικότητες για την εξάρτηση
  • 1η συνάντηση: Χριστιανική κοινότητα, αλληλοβοήθεια και εξαρτήσεις
  • 2η συνάντηση: Από την εξάρτηση στην ελευθερία
2014 Από τα προσωπικά προβλήματα στα προβλήματα του προσώπου
  • 1η συνάντηση: Δέσμιοι της ανάγκης για έλεγχο 
  • 2η συνάντηση: Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη
2013 Από τα προσωπικά προβλήματα στα προβλήματα του προσώπου.
  • 1η συνάντηση: Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής
  • 2η συνάντηση: Από την Οργή στη Βία

2019 Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας 7η συνεχή χρονιά
• Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση
• Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες


Για 7η συνεχή χρονιά η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. "ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ" και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, προσπαθεί με τους «Διαλόγους Θεολογίας - Ψυχολογίας» να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και με κάθε ενδιαφερόμενο γύρω από σύγχρονα ψυχοκοινωνικά και προσωπικά προβλήματα.

Η πρώτη συνάντηση της σειράς Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 6.30΄μ.μ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Κτήριο Ματσάγγου, 2ος όροφος), 28ης Οκτωβρίου (Αλεξάνδρας) με Παύλου Μελά, και θα έχει ως θέμα: «Ο Εαυτός μου και ο Άλλος: Ενοχή και Συγχώρηση», με προσκεκλημένους ομιλητές τον Δημήτριο Κυριαζή, Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή και τον π. Βασίλειο Θερμό, Ψυχίατρο παίδων και εφήβων, Αν. Καθηγητή της Ανωτ. Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. (Δελτίο Τύπου)


















Η δεύτερη συνάντηση της σειράς Διάλογοι Θεολογίας – Ψυχολογίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 6.30΄μ.μ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Κτήριο Ματσάγγου, 2ος όροφος), 28ης Οκτωβρίου (Αλεξάνδρας) με Παύλου Μελά, και θα έχει ως θέμα: «Οικογένεια: παιχνίδια εξουσίας ή παιχνίδι με κανόνες», με προσκεκλημένους ομιλητές: τον Νίκο Σιδέρη, Ψυχίατρο, Ψυχαναλυτή και τον, π. Βαρνάβα Γιάγκου, Υπεύθυνο Νεότητας Ι.Μ. Θεσσαλονίκη. (Δελτίο Τύπου)

















2018 Ναρκισσισμός και αυτοθεματοποίηση
Συνάντηση Διαλόγων Θεολογίας - Ψυχολογίας


(Προαναγγελία) Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών
και η Πορεία Υγείας για τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Ο άνθρωπος του σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ο άνθρωπος της οθόνης. Η απρόσωπη υπερπληροφόρηση μας κατακλύζει και ενήλικες και ανήλικοι ασχολούνται εμμονικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στις οθόνες κινητών, tablets και ηλεκτρονικών υπολογιστών, που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να κοινοποιήσεις την παρουσία σου, να κάνεις like, να δηλώσεις follow, να φωτογραφηθείς και να φωτογραφίσεις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής.

Ολοκλήρωση εκδήλωσης Διάλογοι Θεολογίας-Ψυχολογίας: «Ναρκισσισμός και αυτοθεματοποίηση» (Δελτία Τύπου)... Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος με τίτλο « Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας». Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, και ώρα 7:30 μ.μ.στην κατάμεστη αίθουσα Forum.

Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας : Ναρκισσισμός & αυτοθεματοποίηση, 28 Απριλίου (Δελτία Τύπου)... δικτύωσης, στηρίζει την προσπάθεια της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και της Κοιν.Σ.Επ. ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ, στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν για έκτη χρονιά με τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας».


















2017 Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας
« Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά »
Γάμος και έρωτας, 1η συνάντηση διαλόγου Θεολογίας και Ψυχολογίας (Δελτία Τύπου).

Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά - 2η συνάντηση Διαλόγων Θεολογίας - Ψυχολογίας (Δελτία Τύπου)
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα Forum (Δεληγιώργη 9, κοντά στο ξενοδοχείο Park) η δεύτερη διπλή ομιλία της φετινής διοργάνωσης ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, με θέμα «Διαζύγιο και οι οικογένειες μετά». Ο υψηλός αριθμός παρευρισκόμενων, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρακολούθησε τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, του π. Αντωνίου Καλλιγέρη, πρωτοπρεσβυτέρου του Ι. Ναού Αγίας Φιλοθέης στη Φιλοθέη Αττικής, Διευθυντή Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της διαπρεπούς ψυχοθεραπεύτριας Χάρις Κατάκη, προέδρου του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.


Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης έκανε αναφορά στην ανάγκη να δούμε το διαζύγιο όχι ως το τέλος της ζωής αλλά ως μια ευκαιρία να αναδείξουμε προσωπικά ελλείμματα, να θεραπεύσουμε πνευματικές πληγές και να αποπειραθούμε έναν περισσότερο πλήρη δεύτερο γάμο. Συμφώνησε πως ο πρώτος γάμος πρέπει να τιμάται ως μια πλεύση για κοινή ζωή, αλλά, αν ένα ζευγάρι επιλέξει το διαζύγιο, οι πρώην σύζυγοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν πια ξεχωριστά τους δεύτερους γάμους τους ως δυνατότητα για καινή ζωή. Με την πολύχρονη ποιμαντική του εμπειρία σε θέματα γάμου και οικογένειας, ανέφερε πως πολλοί απογοητεύονται απ' το γάμο, καθώς τον προσδοκούν ως καταφύγιο και λιμάνι. Όμως ο γάμος είναι ταξίδι σε ανοιχτή θάλασσα και με αυτή τη δημιουργική πνοή και την επιφυλακή του φρέσκου ναυτικού συμφέρει να τον ξεκινάμε.

Η κ. Χάρις Κατάκη επεσήμανε πως πολλά αλλάζουν αν αντιμετωπίζουμε το διαζύγιο όχι ως αδιέξοδη ανάγκη αλλά ως επιλογή. Με διάθεση απενοχοποίησης, η συστημική θεραπεύτρια και συγγραφέας τόνισε πως τα παιδιά μιας οικογένειας που βιώνει διαζύγιο ή τα παιδιά μιας μεικτής οικογένειας που έχει προέλθει από διαζύγιο, συνηθέστερα αναπτύσσουν προσαρμοστικότητα και διαβιούν με ψυχική υγεία. Αν βλέπουμε παιδιά διαζευγμένων γονέων να αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, δεν είναι ο ίδιος ο χωρισμός που φταίει, αλλά οι κρυμμένες ανεπίλυτες συγκρούσεις των γονέων, που οδήγησαν άλλωστε και στον χωρισμό. Οι δυο ομιλητές συμφώνησαν ότι σε κάθε περίπτωση και όποιο κι αν είναι το σημείο μηδέν όπου στέκεται ο καθένας μας, όσο περίπλοκη κι αν φαίνεται η ερώτηση, η απάντηση είναι η αποδοχή και η αγάπη.

Οι «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας» που διοργανώνονται για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελούν σειρά ετήσιων διπλών ομιλιών, ανοιχτών στο ευρύ κοινό, που αναδεικνύουν ένα μείζον ψυχοκοινωνικό ζήτημα. Η καινοτομία τους συνίσταται στην προσέγγιση του ίδιου θέματος τόσο από από την πλευρά των θεολόγων κληρικών ή λαϊκών, όσο και από την πλευρά των ειδικών ψυχικής υγείας. Κατά τη φετινή χρονιά η προσοχή δόθηκε στο γάμο και τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, καθώς αυτά επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή των ενηλίκων αλλά και την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία και συμπεριφορά των παιδιών και εφήβων.

Ο σκοπός αυτής της σειράς διαλόγων είναι η έγκυρη ενημέρωση του κοινού για θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την καθημερινότητα, αλλά και η διατύπωση λόγου από την πλευρά της θεολογίας, της ποιμαντικής και της ψυχολογίας για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Και φυσικά η προσδοκία, αυτοί οι δυο παράλληλοι διαφορετικοί λόγοι θεολογίας και ψυχολογίας να συνομιλήσουν, να συντεθούν, να γίνουν διά-λογος.


Παρακολουθήστε το Α' μέρος της 1ης συνάντησηςτης σειράς
ομιλιών, υπό τον τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας».

Η πρώτη συνάντηση με θέμα «Γάμος ή έρωτας; Γάμος και Έρωτας!» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, και ώρα 18.30 στην αίθουσα Forum (Δεληγιώργη 9, κοντά στο ξενοδοχείο Park). Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν: ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Πύργου, συγγραφέας και ο κ. Ιάκωβος Μαρτίδης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας.

Η ομιλία με θέμα: Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας 2017 (1η Συνάντηση) "Γάμος ή έρωτας; Γάμος και έρωτας!"



το Β' μέρος (ερωτήσεις και τοποθετήσεις) της 1ης συνάντησης. Επιπλέον, παρακολουθήστε και τη συζήτηση που ακολούθησε.







2016 Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας
«Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια»


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά, σειρά συναντήσεων, υπό την κεφαλίδα «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιχειρεί να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» που πάσχει στην καθημερινότητα και να απαντήσει στα ερωτήματα των γονέων, με τη συνδρομή της ψυχολογίας.

Η επικείμενη συνάντηση που αφορά τη διαχείριση του άγχους και της θλίψης που προκαλεί η αρρώστια και η απώλεια στις ψυχές των παιδιών θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου. Ο τίτλος της συνάντησης είναι: «Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια» με προσκεκλημένους ομιλητές τον π. Σταύρο Κοφινά, Θεολόγο, Ψυχοθεραπευτή, Υπεύθυνο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική στο χώρο της Υγείας, και τον κ. Κυριάκο Βλασσόπουλο, Ψυχοθεραπευτή, Ομαδικό αναλυτή.

«Μιλώντας στα παιδιά για την αρρώστια και την απώλεια»





2015: Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας
Χριστιανική κοινότητα, αλληλοβοήθεια και εξαρτήσεις


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά σειρά συναντήσεων, υπό την κεφαλίδα «Διάλογοι Θεολογίας Ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιχειρεί να αναδείξει μύθους και πραγματικότητες για το πρόβλημα της εξάρτησης. Προσπάθεια προσέγγισης σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, θέμα: "Μύθοι και πραγματικότητες για την εξάρτηση". Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους.

1η συνάντηση το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα "Χριστιανική κοινότητα, αλληλοβοήθεια και εξαρτήσεις".

Ομιλητές:

1. ο κύριος Αλέξανδρος Κατσιάρας, θεολόγος, διευθυντής του ρ/σ Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα "Η πρόληψη των εξαρτήσεων από την πλευρά της ορθόδοξης εκκλησίας",

2. και η κυρία Ιωάννα Γεωργιάδου, κοινωνική κλινική ψυχολόγος εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (MSc), με θέμα "Εξάρτηση-Απεξάρτηση: Από την απομόνωση στην αλληλοβοήθεια".

Στη συνάντηση θα παραβρεθεί επίσης μέλος του προγράμματος αυτοβοήθειας "Ανώνυμες Οικογένειες" ("Families Anonymous") καταθέτοντας τη δική του εμπειρία από την πληγή της εξάρτησης. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Η 2η συνάντηση το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου.

Ομιλητές είναι ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, πρωτοπρεσβύτερος Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής, με θέμα "Η ορθόδοξη πνευματικότητα και ζωή ως προοπτική θεραπείας από τις εξαρτήσεις",

και ο κύριος Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕ.Θ.Ε.Α., με θέμα "Από την εξάρτηση στη ελευθερία: Η πρόταση του ΚΕ.Θ.Ε.Α.".

Η εξάρτηση δεν είναι αλλού: σκέψεις μιας κοινωνικής κλινική ψυχολόγου

Τι είναι η εξάρτηση; Μια αθεράπευτη νόσος; Ένας εκφυλισμός της βιοχημείας του εγκεφάλου; Μήπως πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια; Ή μήπως είναι μια κακή συνήθεια που όταν την μάθεις, δεν ξεκολλάς; Η κατάληξη μιας ηθικά αδύναμης προσωπικότητας, η εκδήλωση μιας οικογενειακής δυσλειτουργίας;

Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξάρτηση, και ακόμη περισσότερα θα συνεχίσουν να λέγονται. Τίποτα όμως δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τόσο λιτά και εύστοχα το κοινωνικό φαινόμενο και το προσωπικό βίωμα της εξάρτησης, όσο η ακόλουθη πρόταση: Η εξάρτηση είναι η συνάντηση μιας κοινωνίας που νοσεί, ενός ατόμου που πάσχει και μιας ουσίας.

Γιατί πραγματικά, η εξάρτηση είναι μια κατάσταση κοινωνική όσο και προσωπική, μια πληγή συλλογική όσο και ατομική. Χτίζουμε καθημερινά με τα χέρια μας μια κοινωνία αποξένωσης και αποκλεισμού, μια κοινωνία στην οποία όλα πωλούνται και αγοράζονται, που όλες οι αξίες εμπορευματοποιούνται και μετά αφήνονται να εκπνεύσουν.

Πολύ βολικό θα ήταν αν ο εξαρτημένος ήταν μόνο αυτός ο ταλαιπωρημένος και ισχνός τύπος που περιμένει στο παγκάκι μέχρι να έρθει η «άκρη του» που θα του εξασφαλίσει τη μικροποσότητα που επιθυμεί. Και βολικό θα ήταν ακόμα ακόμα αν η οικονομία της εξάρτησης ήταν μόνο η ναρκο-οικονομία. Γιατί θα ήταν βολικά αυτά τα δυσάρεστα; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η εξάρτηση είναι αλλού, ότι αποτελεί ένα τέρας μακριά από μένα και από σένα. Ένα τέρας που αρκεί κάθε τόσο να του προσφέρουμε κάποιον για θυσία και να το ξορκίζουμε.

Όμως η εξάρτηση δεν αφορά μόνο τα λεγόμενα ναρκωτικά, ή για να το πούμε καλύτερα τις «ψυχοτρόπες ουσίες». Δεν αφορά μόνο το, νόμιμο κατά τα άλλα, αλκοόλ. Η εξάρτηση εκδηλώνεται και σε σχέση με άλλες πηγές, όπως:

• Ο τζόγος
• Η χρήση του internet και των διαδικτυακών παιχνιδιών
• Το φαγητό (ιδίως το junk food)
• Τα καταναλωτικά αγαθά
• Άτομα που λειτουργούν ως αλάθητοι καθοδηγητές και γκουρού, καταργώντας την αυτονομία και την ελεύθερη βούληση των «οπαδών» τους.
• Διαπροσωπικές σχέσεις που αντί να απελευθερώνουν, συρρικνώνουν και προκαλούν δυστυχία.

Και, για να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η εξάρτηση δεν είναι ΤΟ πρόβλημα. Είναι απλά ένα σύμπτωμα. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η εξάρτηση είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα ενός σύνθετου προβλήματος που μαστίζει την κοινωνία και είναι η απώλεια της σχέσης, της αλληλεγγύης και της αποδοχής του άλλου. Είναι αυτό το ίδιο πρόβλημα που άλλοτε προκαλεί συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, άλλοτε καλλιεργεί την ενδοοικογενειακή βία, άλλοτε συντηρεί τον ενδοσχολικό εκφοβισμό, και άλλοτε εκδηλώνεται με το σύμπτωμα της εξάρτησης.

Η εκκλησία μιλά συχνά από άμβωνος για όλα αυτά. Όμως χρειάζεται και ένα ακόμη πιο μεγάλο άνοιγμα, το άνοιγμα ενός διαλόγου της εκκλησίας με την ψυχολογία και με την κοινωνία, ώστε όλοι μαζί να καταθέσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν στον κοινό αγώνα της εξάλειψης της απανθρωπιάς, του αποκλεισμού και της σιωπής. Η τοπική Μητρόπολη, μέσω της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης «Πορείας Υγείας» διοργανώνουν λοιπόν φέτος για τρίτη χρονιά τους «Διαλόγους Θεολογίας – Ψυχολογίας». Πέρυσι θέμα ήταν οι φοβίες και η κατάθλιψη. Και πολύ νωρίτερα η βία. Φέτος, σειρά έχει η εξάρτηση.

Πρόκειται για μια ομιλία διπλή και συνεργατική, για μια προσπάθεια που στηρίζεται σε κοινές αγωνίες και σχέσεις προσώπων, κόντρα στον ατομοκεντρισμό και τη μοναχικότητα. 

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου, ένας κληρικός και ένας επιστήμονας ψυχικής υγείας θα συνομιλήσουν για το πνευματικό έλλειμμα που αποδεδειγμένα πια γνωρίζουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του φαινομένου της εξάρτησης. 

Πιο συγκεκριμένα, ομιλητές θα είναι ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, πρωτοπρεσβύτερος Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής, με θέμα "Η ορθόδοξη πνευματικότητα και ζωή ως προοπτική θεραπείας από τις εξαρτήσεις", και ο κύριος Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕ.Θ.Ε.Α., με θέμα "Από την εξάρτηση στη ελευθερία: Η πρόταση του ΚΕ.Θ.Ε.Α.". 

Η είσοδος στις ομιλίες θα είναι φυσικά ελεύθερη, ώστε όλοι να μπορούμε να παραστούμε. Άλλωστε, ακόμη και αν δεν κάνω καταχρήσεις, ακόμη και αν νομίζω ότι το κακό συμβαίνει μόνο στους άλλους, ας μη γελιέμαι, η εξάρτηση είναι και εδώ.

Γεωργιάδου Ιωάννα, Κοινωνική κλινική ψυχολόγος εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, Υπεύθυνη Κέντρου "Πορεία Υγείας".

2015 Μύθοι και Πραγματικότητες για την Εξάρτηση




Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η σειρά συναντήσεων με τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας» που συνδιοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Νέων της Ι.Μ.Δ. και το Κέντρο Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ. Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο διπλές ομιλίες με θέμα «μύθοι και Πραγματικότητες για την Εξάρτηση». Πολλά έχουν ειπωθεί για την εξάρτηση που αποτελεί ταυτόχρονα ένα ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο και ένα επώδυνο προσωπικό βίωμα, αφού είναι μια κατάσταση κοινωνική όσο και προσωπική, με αιτίες συλλογικές όσο και ατομικές.

Κατά την πρώτη συνάντηση, με ομιλητές, τον διαπρεπή θεολόγο και διευθυντή του ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα και την κοινωνική κλινική ψυχολόγο του Κέντρου Πορεία Υγείας κ. Ιωάννα Γεωργιάδου, είχε αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός νοήματος ζωής, ως παράγοντας τόσο θεραπείας όσο και πρόληψης των εξαρτήσεων. Ο κ. Κατσιάρας είχε αναφερθεί στη σημασία του μητρικού αλλά και του πατρικού ρόλου, και στη γενικότερη συμβολή της οικογένειας, που μπορεί να δράσει θεραπευτικά κατά της εξάρτησης αλλά αι όποιου άλλου ψυχοκοινωνικού προβλήματος.

Η κ. Γεωργιάδου δεν παρέλειψε να επισημάνει την πολλαπλότητα της εξάρτησης, που έχει άλλοτε τη μορφή του εθισμού σε ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ, άλλοτε τη μορφή του «κολλήματος» στο διαδικτυακό κόσμο και κάποιες φορές τη μορφή της ροπής στον υπερκαταναλωτισμό, καταλήγοντας ότι η εξάρτηση μας αφορά όλους.

Τους ομιλητές της πρώτης συνάντησης διαδέχτηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση, το Σάββατο (28 Μαρτίου), ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, προϊστάμενος στην ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου Αττικής και ο κ. Φαίδων Καλοτεράκης, διευθυντής ΚΕ.Θ.Ε.Α. Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Καλοτεράκης, από τη σκοπιά της κλινικής εργασίας με ανθρώπους που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν, περιέγραψε την εξάρτηση ως υποδούλωση και ανελευθερία. Ανατρέποντας το μύθο που χαρακτηρίζει την εξάρτηση ως πρόβλημα, ο διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α. επεσήμανε πως η εξάρτηση αποτελεί απλά το σύμπτωμα στο οποίο καταφεύγει ένα άτομο για να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης νοήματος και της αποξένωσης που βιώνει. Τόνισε δε ότι σε μια θεραπευτική κοινότητα η απεξάρτηση δεν αποτελεί έναν προορισμό αλλά μια διάβαση, και δε παρέχεται ως υπηρεσία, αλλά κατακτιέται ως τρόπος ζωής. Μια ζωή μακριά από εξαρτήσεις είναι κάτι που δημιουργείται μέσα στις σχέσεις αποδοχής που αναπτύσσουμε ο ένας με τον άλλον ως πρόσωπα.

Για την αποφυγή των εξαρτήσεων ως μια διαρκή πορεία μίλησε και ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, γνωστός και διαδικτυακά από τις δράσεις της ενοριακής συντροφιάς του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου. Αναφέρθηκε με τη σειρά στο πλήθος των εξαρτήσεων που μας δεσμεύουν στην καθημερινότητα, όπως την εξάρτηση στην τηλεόραση, ή την εξάρτηση στην άσκοπη και αγχογόνο πολλές φορές πληροφόρηση για το τι θα γίνει αύριο.

Περιέγραψε το πώς η εκκλησία, όταν δεν περιορίζεται σε τόπο τελετουργικό και φιλανθρωπικό, αλλά όταν πραγματώνει τον ιεραποστολικό της ρόλο, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κάθε εξάρτησης, αφού αποτελεί και αυτή έναν τρόπο ζωής, με κέντρο τη διάδοση του ελπιδοφόρου ευαγγελικού μηνύματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, οι δύο ομιλητές έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα και κατέστησαν σαφές ότι, αν και οι υποσχέσεις περί απεξάρτησης ακούγονται θεωρητικές, ωστόσο γίνονται πράξη, καταλύοντας και το μύθο ότι η εξάρτηση είναι κάτι το τελεσίδικο και αθεράπευτο.

Η σημασία της κάλυψης του πνευματικού ελλείμματος του σύγχρονου ανθρώπου ως πρόληψη της εξάρτησης είχε άλλωστε επισημανθεί και κατά την πρώτη συνάντηση της διοργάνωσης «Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας», όταν ο λόγος είχε δοθεί σε γονέα, μέλος της ομάδας αυτοβοήθειας οικογενειών που έχουν πληγεί από την εξάρτηση, τις «Ανώνυμες Οικογένειες» («Families Anonymous»).

Οι «Διάλογοι Θεολογίας - Ψυχολογίας» είναι μια προσπάθεια όχι απλώς ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης, που στηρίζεται σε κοινές αγωνίες και σχέσεις προσώπων εκκλησίας και επιστημόνων, κόντρα στον ατομοκεντρισμό και τη μοναχικότητα. Πρόκειται για ένα πραγματικό άνοιγμα της εκκλησία στις ανάγκες της κοινότητας, ώστε ο θεολογικός και ο ψυχολογικός λόγος να θέσουν από κοινού ερωτήματα και να δώσουν απαντήσεις, μιλώντας μια σε γλώσσα κοινή και χρήσιμη.

Και τις δύο συναντήσεις, τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν και συνεχάρη του φορείς για τη συνεργασία και τη διοργάνωση, ευχόμενος και για άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

2014 Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας

Δέσμιοι της ανάγκης για έλεγχο
Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με την κοινωφελή εταιρεία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά σειρά συναντήσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας».

Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιχείρησε να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» που πάσχει στην καθημερινότητα και να απαντήσει στα ερωτήματά του με την συνδρομή της ψυχολογίας.

Η έως σήμερα προσέγγιση των προβλημάτων ζωής από το κυρίαρχο επιστημονικό μοντέλο, που εστιάζει στο άτομο το αποπλαισιωμένο από τα συστήματα αναφοράς του, ήρθε αντιμέτωπη με τα εγγενή της ελλείμματα.

Από την άλλη πλευρά, η θεώρησή τους μέσα από ένα πρίσμα ψυχοκοινωνικό και πνευματικό, στα πλαίσια μιας κοινωνίας σχέσεων που υπερβαίνει την αλλοτρίωση και τον ατομοκεντρισμό, καλλιεργεί αισιοδοξία για αναθεώρηση και επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

Με την παρουσία διακεκριμένων θεολόγων, κληρικών, ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών επιχειρήθηκε μια γόνιμη συζήτηση και ένας γενικότερος προβληματισμός. Δύο θεματικές, δύο συναντήσεις προσώπων, δύο διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας.

Συμμέτοχοι και συνομιλητές όλοι εμείς(ακροατήριο), με τη βοήθεια διακεκριμένων θεολόγων, ψυχολόγων και ψυχιάτρων / ψυχοθεραπευτών:

1) Ο φόβος. Ο φόβος και η διαχείρισή του. 
2) Η θλίψη. Η θλίψη και η κατάθλιψη.

1η συνάντηση 

«Δέσμιοι της ανάγκης για έλεγχο» Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, Δημαρχείο Βόλου, ώρα 6:30 μ.μ. Ο φόβος και το άγχος εισβάλλουν καθημερινά στη ζωή μας από διάφορες μεριές. Πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε εμείς, η οικογένειά μας και οι φίλοι μας τον φόβο και το άγχος;

(1η Συνάντηση) Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών
Βόλου - Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας 2014
Η 1η συνάντηση είχε τίτλο: «Δέσμιοι της ανάγκης για έλεγχο».

1ος ομιλητής ήταν ο π. Βαρνάβας Γιάγκου, εφημέριος Ι. Ναού Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Φόβος θανάτου και καθημερινά άγχη».

2ος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος (Dr.), Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η συνδρομή της οικογένειας στη γένεση και τη διαχείριση των φοβιών». 

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, δ/ντης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

π. Βαρ.Γιάγκου - Φόβος θανάτου και καθημερινά άγχη
& Δημ.Καραγιάννης «Η συνδρομή της οικογένειας
στη γένεση και τη διαχείριση των φοβιών». video







H 2η συνάντηση είχε τίτλο: «Δέσμιοι της ροπής στη θλίψη» Σάββατο 5 Απριλίου 2014, Δημαρχείο Βόλου, ώρα 6:30 μ.μ. Τα τελευταία χρόνια η θλίψη και τα θλιβερά νέα και γεγονότα έχουν εισβάλλει για τα καλά στη καθημερινή μας ζωή. Η κατάθλιψη προσβάλλει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Πώς μας επηρεάζουν; Πώς τα αντιμετωπίζουμε; Υπάρχει τρόπος αποφυγής και πρόληψης; Πώς συνδέεται το κοινωνικό με το ψυχολογικό;



    1.  







- 1η ομιλία: Κατάθλιψη και χριστιανική ζωή. π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π.Λίβυος), εφημέριος Ι. Ναού Αγ. Ειρήνης Πύργου Ηρακλείου

- 2η ομιλία: Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κατάθλιψης. Σταύρος Γκουγκουσκίδης, Κλινικός Ψυχολόγος (M.Sc.), Συστημικός Ψυχοθεραπευτής.

(2η Συνάντηση) 1η ομιλία: Κατάθλιψη και χριστιανική ζωή. π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π.Λίβυος) 2η ομιλία: Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κατάθλιψης. Σταύρος Γκουγκουσκίδης, Κλινικός Ψυχολόγος (M.Sc.), Συστημικός Ψυχοθεραπευτής












2013 Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας

«Από τα προσωπικά προβλήματα 
στα προβλήματα του προσώπου»

Σειρά Συναντήσεων Θεολογίας και Ψυχολογίας Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 7.00 μμ. 2013 στο Δημαρχείο Βόλου. Η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στο θέμα του πόνου, του υπαρξιακού και κοινωνικού, ως ευκαιρίας αλλαγής, και εντάσσεται στο πλαίσιο των διαλόγων θεολογίας και ψυχολογίας.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργανώνουν σειρά συναντήσεων, με το γενικό θέμα «διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας». Με την παρουσία διακεκριμένων θεολόγων, ψυχολόγων και ψυχιάτρων / ψυχοθεραπευτών θα επιχειρηθεί μια γόνιμη συζήτηση και ένας γενικότερος προβληματισμός στο μεθόριο της συνάντησης θεολογίας και ψυχολογίας.

Στην πρώτη συνάντηση που θα έχει θέμα «Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής», θα μιλήσει ο Ιάκωβος Μαρτίδης αριστούχος ψυχίατρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά τη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την ατομική ψυχοθεραπεία, την ομαδική ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική ζεύγους, την συμβουλευτική γονέων, την οικογενειακή θεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι ο συγγραφέας του επιστημονικού δοκιμίου «Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ» (Εκδ. Αρμός), όπου περιγράφεται το ψυχολογικό ταξίδι των σχέσεων στον έρωτα, τον γάμο και το διαζύγιο με έναν απλό, εύληπτο και χρηστικό για τον αναγνώστη τρόπο. 

Ο δεύτερος ομιλητής θα είναι ο π. Βαρνάβας Γιάγκου, απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας και υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 

Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών αναζητά τρόπο να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» και με την συνδρομή της ψυχολογίας να βοηθήσει όλους μας να προσεγγίσουμε βαθύτερα, ουσιαστικότερα και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τα κοινά μας προβλήματα.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με γενικό τίτλο «Θεολογία Διαλεγόμενη» που θα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, τράπεζες λόγου και διαλέξεις που σκοπό έχουν να φέρουν την θεολογία σε ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τις σύγχρονες προκλήσεις. Εκδοτική Δημητριάδος-Volos Academy Publications

Ομιλητής π. Βαρνάβας Γιάγκος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας και υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τόπος διεξαγωγής: Δημαρχείο του Βόλου 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 7 μ.μ

Από την Οργή στη Βία

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Εταιρεία «Πορεία Υγείας» και τον Σύνδεσμο Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 με θέμα: «Από την Οργή στην Βία».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου του Βόλου οι ομιλητές ανέπτυξαν επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με την έξαρση της βίας που παρατηρείται στις μέρες μας.

Η κ. Ελένη Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε με θέμα «Εκφοβισμός-Θυματοποίηση στο πλαίσιο του σχολείου», και αφού περιέγραψε το πρόβλημα, σκιαγράφησε εν συνεχεία τις προσωπικότητες του θύματος και του θύτη αλλά και των παρατηρητών και ανέπτυξε τις διαστάσεις που έχει πάρει ένα τέτοιο θέμα στις μέρες μας, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τη μεριά του ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Ψηλαφώντας τη διαγενεακή σύγκρουση».

Συνεχίζοντας τα όσα είπε η κ Διδασκάλου συνέδεσε τις εκδηλώσεις της σχολικής βίας με τις πτυχές και τις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας που έχουν ως αφορμή τη διαφορά των γενεών, δηλαδή το "χάσμα γενεών" όπως συχνά λέγεται. Επικεντρώθηκε στα προβλήματα των νέων στην περίοδο της εφηβείας που συμπίπτουν με ανάλογα προβλήματα των γονέων που βρίσκονται στη μέση ηλικία.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πληθώρα ερωτήσεων και τοποθετήσεων τις οποίες απάντησαν ή σχολίασαν οι ομιλητές, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με προσλαλιά του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο π. Χρίστος Χαχαμίδης, Δρ Θεολογίας, μέλος του Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και η Ιωάννα Γεωργιάδου, Κλινική Ψυχολόγος και ιδρυτικό μέλος της Κοινωφελούς Εταιρείας "Πορεία Υγείας".

Η κ. Ελένη Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε με θέμα «Εκφοβισμός-Θυματοποίηση στο πλαίσιο του σχολείου».

Ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Ψηλαφώντας τη διαγενεακή σύγκρουση».

















Αναζήτηση: Θεολογίας και Ψυχολογίας
στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Το κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
www.youtube.com/@VolosAcademy


1 σχόλιο:

Ιφιγένεια Γεωργιάδου είπε...

Ψυχολογικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κατάθλιψης." Μεγάλης σπουδαιότητας θέμα με πολύπλευρες και πολυποίκιλες προσεγγίσεις στην προσπάθεια των ειδικών να αποκόψουν τα τρομερά και δύσμορφα κεφάλια του δεσμευτικού αυτού θηρίου που ως άλλη Λερναία Υδρα η αποκοπή του ενός προετοιμάζει την παρουσία ενός άλλου.