π. Ιωάννης Ρωμανίδης η ζωή και το έργο του (αφιέρωμα)


π. Ιωάννης Ρωμανίδης, η ζωή του
2 Μαρτίου 1927 - 1 Νοεμβρίου 2001

Αφιέρωμα, έρευνα Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Columnist Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Ρωμανίδης (John Savvas Romanides) ήταν Ελληνοαμερικανός θεολόγος μικρασιατικής καταγωγής. Θεωρείται ο σημαντικότερος θεολόγος στον ελλαδικό χώρο μετά την Επανάσταση του 1821.

Κατόρθωσε με το συγγραφικό έργο του, να φέρει 
την ορθόδοξη πατερική θεολογία στο Λαό.

Ο π. Ιωάννης μέσα από όλα τα γραπτά του και τις ομιλίες του, γίνεται φανερό ότι είχε φθάσει σε υψηλά επίπεδα θεοπτίας και Θεώσεως. Μεγάλη σημασία έχει το ότι ο θεόπτης δεν φθάνει ποτέ σε στάδιο πλήρους τελειώσεως «αποβάλλουν την έννοια της στασιμότητας, γιατί πιστεύουν στην διαρκή τελείωση, την διαρκή ανοδική πορεία από δόξα σε δόξα.» Γι' αυτό και δεν επαναπαύονται, αλλά συνεχίζουν τον αέναο δρόμο τους. Κάθε σημείο «τερματισμού» είναι και ένα νέο σημείο έναρξης προς μια νέα Θεϊκή ηδονή! 

Η σημασία του θεολογικού του έργου (διδακτικού, συγγραφικού, αγωνιστικού) κάνει πολλούς μελετητές να μιλούν για εποχή προ και μετά τον π. Ρωμανίδη.

Ο ίδιος ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης έχει σημειώσει σε
μία από τις σπάνιες αυτοπαρουσιάσεις του τα εξής:

«Οι γονείς μου ήσαν από την Ρωμαϊκή Καστρόπολιν της Αραβησσού της Καππαδοκίας, οπού γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Μαυρίκιος (582 - 602), ο οποίος διόρισε ως Πάπα της Ρώμης τον Άγιον Γρηγόριο τον Μέγα (590-604) και ο οποίος με την σειράν του διόρισε ως πρώτον αρχιεπίσκοπο του Καντέρπουρι τον Αυγουστίνο (597-604). Γεννήθηκα εις τον Πειραιά, τας 2.3.1927. 
Έφυγα από την Ελλάδα και μετανάστευσα στην Αμερική, στις 15 Μαΐου 1927 (σε ηλικία 72 ήμερων), με τους γονείς μου και μεγάλωσα εις την πόλιν της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν στην 46ην οδόν μεταξύ της 2ας και της 3ης Λεωφόρου.

Είμαι απόφοιτος του Ελληνικού Κολεγίου Μπρούκλαϊν, Μασαχουσέτης, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέηλ, Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (School of Arts and Sciences). 
Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στην Θεσσαλονίκη και Επισκέπτης Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ, του Λιβάνου από το 1970.»

Σπούδασε ακόμη στο Ρωσικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου της Νέας Υόρκης, στο επίσης Ρωσικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Μόναχο της Γερμανίας. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1951 και έκτοτε διακόνησε ως εφημέριος σε διάφορες ενορίες των ΗΠΑ.

Μεταξύ των ετών 1958 και 1965 υπηρέτησε ως καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, παραιτήθηκε όμως το 1965, διαμαρτυρόμενος για την απομάκρυνση του π. Γεωργίου Φλορόφσκι από την Σχολή.

Η εκλογή του για την Έδρα της Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε στις 12 Ιουνίου 1968, αλλά δεν διωρίζετο, διότι κατηγορείτο ως κομμουνιστής! Τελικά ο διορισμός του έγινε το 1970

Το 1984, δια προσωπικούς λόγους παραιτήθη με πλήρη σύνταξη, αλλά δεν εθεωρήθη καλό να του απονεμηθεί ο τίτλος του Ομότιμου, κάτι που έρχεται να αποκαλύψει και τις δυσλειτουργίες της θεολογικής συντροφιάς μας, εκφώνησε στον επικήδειο του π. Ιωάννη Ρωμανίδη, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Απεβίωσε 1 Νοεμβρίου 2001, αφήνοντας
τεράστιο θεολογικό και ιστορικό έργο.

Αιωνία η μνήμη του †

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ Π. ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΜΑΝΙΔΗ

Ιωάννης Ρωμανίδης John Romanides

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Έχει συγγράψει πλήθος μελετών, πολλές από τις όποιες είναι ακόμη ανέκδοτες και πρέπει να συνεκδοθούν σε σειρά τόμων. Τα κατάλοιπά του είναι ανάγκη να ασφαλισθούν διότι έχουν πολλά να προσφέρουν και αποκαλύψουν. Η διδακτορική του διατριβή περί του Προπατορικού Αμαρτήματος κυριολεκτικά επαναστατική, άνοιξε νέους δρόμους στην Ορθόδοξη Θεολογία, ακολούθησαν δε τα βιβλία του για την Ρωμιοσύνη, που είχαν την ίδια σημασία, για τον χώρο της Ιστορίας. Και των δύο αυτών χώρων, την έρευνα και κατανόηση, ανανέωσε ο π. Ιωάννης.

Το έργο και η προσφορά του στην επιστήμη έχουν διερευνηθεί συστηματικά στη διδακτορική διατριβή του Andrew Sopko, Prophet of Roman Orthodoxy – The Theology of John Romanides, Canada, 1998.

Εξ ίσου όμως μεγάλη υπήρξε η συμβολή και η προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τη συμμετοχή του στους Θεολογικούς Διάλογους με Ετερόδοξους, ιδιαίτερα με τον Αγγλικανισμό, αλλά και αλλόδοξους (Ιουδαϊσμό και Ισλάμ). 

Το γεγονός δε, ότι μητρική του γλώσσα ήταν η Αμερικανική (Αγγλική), του εξασφάλιζε την άνεση που χρειαζόταν, για να αναπτύσσει με κάθε ακρίβεια τις θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συμμετείχε επίσης στο Διάλογο με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία (1978 κ.ε.) Στους Διάλογους αυτούς φαινόταν η ευρεία γνώση του στην πατερική παράδοση, αλλά και των παραχαράξεών της, στην Ανατολή και τη Δύση, κατ' εξοχήν δε η γνώση της Θεολογίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ακρογωνιαίου λίθου της Ορθόδοξης παράδοσης.

«Στο Διάλογο με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία (1978 κ.ε.) είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω βαθύτερα, να συνδεθώ μαζί του με ισχυρά φιλία και το κυριότερο δι' εμέ, να γίνω πραγματικά μαθητής του, πέρα από την πολυετή και συνεχή μελέτη των έργων του.» π. Γεώργιος Μεταλληνός

Ο π. Ιωάννης υποστήριζε την σχέση Θεολογίας και αγιοπνευματικής εμπειρίας και τους σταθμούς της πνευματικής πορείας των Αγίων: κάθαρσις - φωτισμός - θέωσις, ως προϋπόθεση των Οικουμενικών Συνόδων και της αυθεντικής αποδοχής των, κάτι που θεωρούσε ότι έχει χαθεί στη Δύση, αλλά και στη δυτικίζουσα δική μας, κατά τη γνώμη του, σημερινή Ορθόδοξη θεολογική σκέψη. Η στροφή αυτή στην πατερικότητα, ως εκκλησιαστική γνησιότητα, συνέχισε και συνεπλήρωσε την ανάλογη κίνηση του π. Γεωργίου Φλορόφσκι, την πορεία του οποίου ακολούθησε στον οικουμενικό Διάλογο, θεωρούμενος και αυτός συχνά ενοχλητικός και όχι εύκολος συνομιλητής. 

Ποιοι είναι οι θεολόγοι της Εκκλησίας; Ένας φωτισμένος μπορεί να μη φθάσει ποτέ σε θέωση; (π. Ιωάννη Σ. Ρωμανίδη)

Η στροφή αυτή στην πατερικότητα, ως εκκλησιαστική γνησιότητα, συνέχισε και συνεπλήρωσε την ανάλογη κίνηση του π. Γεωργίου Φλορόφσκι, την πορεία του οποίου ακολούθησε στον οικουμενικό Διάλογο, θεωρούμενος και αυτός συχνά ενοχλητικός και όχι εύκολος συνομιλητής. 

Κάποτε θα γράφουν αυτά όλα, για να φανεί η υπεροχικότητα του π. Ιωάννη, αλλά και η αληθινή συμβολή του στην διεθνή και οικουμενική παρουσία της Ορθοδοξίας, έστω και αν συχνά έμενε μόνος.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΩΜΑΝΙΔΗ

Η σημασία του θεολογικού του έργου (διδακτικού, συγγραφικού, αγωνιστικού) κάνει πολλούς μελετητές να μιλούν για εποχή προ και μετά τον π. Ρωμανίδη. Διότι θεωρούν ότι έφερε αληθινή τομή και ρήξη με το σχολαστικό παρελθόν της Ελλαδικής Ορθοδοξίας, που λειτουργούσε ως βαβυλώνιος αιχμαλωσία στη θεολογία της. Η διατριβή του σφράγισε αποφασιστικά αυτή την αναγεννητική πορεία, σε σημείο, που και αυτοί οι για διαφόρους λόγους επικριτές ή ιδεολογικά αντίπαλοί του, να προδίδουν στα γραπτά τους την επιρροή του π. Ιωάννου στη θεολογική τους σκέψη. 

Συγκεκριμένα, ο π. Ιωάννης:

α) Επανέφερε στον ακαδημαϊκό θεολογικό χώρο την προτεραιότητα της πατερικής εμπειρικής θεολογήσεως, παραμερίζοντας τον διανοητικό - στοχαστικό - μεταφυσικό τρόπο θεολογήσεως,

β) Συνέδεσε την ακαδημαϊκή θεολογία με την λατρεία και την φιλοκαλική παράδοση, καταδεικνύοντας την αλληλοπεριχώρηση θεολογίας και πνευματικής ζωής και τον ποιμαντικό - θεραπευτικό χαρακτήρα της δογματικής θεολογίας.

γ) Διείδε και υιοθέτησε στη θεολογική μέθοδο τον στενό σύνδεσμο δόγματος και ιστορίας και γι' αυτό μπόρεσε να κατανοήσει όσο λίγοι την αλλοτρίωση και πτώση της θεολογίας στη Δυτική Ευρώπη, που επήλθε με την φραγκική κατάκτηση και επιβολή. Η καλή γνώση της ιστορίας, εξ αλλού, Φραγκοσύνης και Ρωμιοσύνης (προοριζόταν για καθηγητής της Ιστορίας στο Γέηλ) τον βοήθησε να διαπιστώσει και αναλύσει τη διαμετρική διαφορά Φράγκικου και Ρωμαίικου πολιτισμού, εισάγοντας ρωμαίικα κλειδιά στη διερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού.

δ) Βοήθησε, έτσι, την πληρέστερη έρευνα και του Ελληνισμού, έξω από τις κατασκευασμένες δυτικές θέσεις, με την ορθή - ως απόλυτα τεκμηριωμένη - χρήση των ιστορικών ονομάτων του Ελληνικού έθνους, της σημασίας και δυναμικής τους στην Ιστορική του πορεία. 

Η Εμπειρική δογματική του π. Ιωάννη Ρωμανίδη

ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΙ

Είναι γεγονός, ότι οι ετερόδοξοι ανεγνώριζαν περισσότερο από τους Ορθοδόξους την προσωπικότητα του π. Ιωάννου και τη σημασία του για την Ορθοδοξία. Εθεωρείτο ο καλύτερος ορθόδοξος ερευνητής του ιερού Αυγουστίνου, που βοηθούσε και τη δυτική θεολογία στην κατανόηση του, χαρακτηρίσθηκε δε «ο μεγαλύτερος σίγουρα των εν ζωή Ορθοδόξων θεολόγων, του οποίου τα συγγράμματα αποτελούν κριτική μελέτη του έργου του Αυγουστίνου υπό το φως της πατερικής Θεολογίας». Πρέπει δε να λεχθεί, ότι στον π. Ιωάννη οφείλεται η σπουδαία επισήμανση, ότι η διδασκαλία του Βαρλαάμ του Καλαβρού, για τις θεοπτικές εμπειρίες των προφητών ως «φαινομένων φυσικών, γινομένων και απογινομένων» ανάγεται στο Περί Τριάδος έργο του ι. Αυγουστίνου.

Στον επικήδειο του π. Ιωάννη, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός:
Σεβαστέ και αγαπημένε π. Ιωάννη, οι φίλοι, συνεργάτες και συνόμιλοί σου, σου εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, για όσα με την χάρη του Θεού μας έδωσες. Οι χιλιάδες των αμέσων η έμμεσων μαθητών σου επίσης. Κρατούμε την θεολογική παρακαταθήκη σου ως βακτηρία στο σκοτάδι, που εξαπλώνει παντού ο υπολογισμός, η αγνοία, η αδιαφορία και το συμφέρον. Μας συνέδεσες με την πατερικότητα στο χώρο της ακαδημαϊκής θεολογίας, παραπέμποντας συνεχώς στη λατρεία και την άσκηση, όπου καλλιεργείται η αληθινή θεολογία. Σε ευχαριστούμε!

Αιωνία σου η μνήμη και καλή αντάμωση στο ουράνιο θυσιαστήριο, Συνάδελφε και Συλλειτουργέ, πεφιλημένε.

ΔείτεΠοιός ξέρει τον Ρωμανίδη σήμερα; Η επαφή μου με τον λόγο του π. Ιωάννη


Οι μαρξιστές δεν ξέρουν τον θεό της Ορθοδοξίας

John Savvas Romanides Ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης

Οι μαρξιστές δεν ξέρουν τον θεό της Ορθοδοξίας. Οι Ρώσοι μαρξιστές ξέρουν τον θεό της τσαρικής Ρωσίας, αλλ’ αυτός είναι ο Θεός των Φράγκων, ο Θεός της μεταφυσικής και της φιλοσοφίας, όχι της πατερικής παραδόσεως και του ησυχασμού, της εμπειρίας, της Θεώσεως και του φωτισμού. Δεν είναι αυτός ο Θεός της τσαρικής Ρωσίας. Διότι η τσαρική Ρωσία τον 160ν αιώνα επισήμως καταδίκασε τον ησυχασμό, όταν φυλάκισαν τον Μάξιμο τον Αγιορείτη και πέθανε στην φυλακή, που σημαίνει ότι η ρωσική παράδοση διαμορφώθηκε μακριά από την πατερική παράδοση. Οι Ρώσοι έχουν δική τους παράδοση.

Γι’ αυτό έχουν απατηθεί οι Έλληνες, τόσα χρόνια με την προπαγάνδα του Κοραή, που νομίζουν ότι θα μιμηθούν τους Ρώσους. Σε ποια εποχή να μιμηθούν τους Ρώσους; Αν κανείς υπολογίσει, όταν έγραφε ο Κοραής να μιμηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος την τσαρική Ρωσία, αυτή είχε φεουδαλισμό και η Εκκλησία υπεστήριζε τον φεουδαλισμό εκείνα τα χρόνια, την δουλεία των Ρώσων, των μουζίκων δηλαδή.

Από το Βιβλίο: «Εμπειρική Δογματική τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη». Τόμος Α'. ΕΔΩ

Βιβλιογραφία:
• Σοφία Ντρέκου: Εισαγωγή στην προσωπικότητα και το έργο του π. Ιωάννη Ρωμανίδη, | Sophia-Ntrekou.gr
• Το μεγαλύτερο μέρος για την ανωτέρω βιογραφία, λήφθηκε αυτούσιο από ομιλία του κοσμήτορα της Θ. Σχ. Παν. Αθ. πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού, που έγινε εκ μέρους του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Προέδρου του, κ. Δημητρίου Γονή. Νεκρολογία, 2001 στον π. Ιωάννη Ρωμανίδη.
• Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) αρχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 155143670.
• Μπουγάς, Ιωάννης Π (17 Δεκεμβρίου 2019). «ENOTHTA: π. Ιωάννης Ρωμανίδης. Εκκλησιαστικές φωτογραφίες του 20ου αιώνος. ανάρτηση 62η». ENOTHTA. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019.
• Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνoύ, Κοσμήτωρα της Θεολ. Σχολής του Πανεπ. Αθηνών: Εκ μέρους του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Προέδρου του κ. Δημητρίου Γονή, είχα την τιμή να καταθέσω λίγα λόγια, αγάπης, σεβασμού και τιμής εις τον Μεγάλον Συνάδελφο, που όδευε «εις τα άνω βασίλεια».
• Μητρ. Ναυπάκτου Ιεροθέου, «Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ως διδάσκαλος της Ορθοδόξου Δογματικής», Θεολογία, τομ.82, τ/χ.3 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011), σελ.5-48.»
• Οι μαρξιστές δεν ξέρουν τον θεό της Ορθοδοξίας. Πηγή: Σεβ. Ναυπάκτου Ιεροθέου: «Εμπειρική Δογματική τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη». Τόμος Α'. oodegr.com
• Το οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο) από www.YouTube, εταιρεία της Google.

Η Κοίμηση μίας μεγάλης μορφής της ορθοδοξίας, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός †


Βίντεο: Ομιλεί ο ίδιος ο καθηγητής π.Ιωάννης Ρωμανίδης σε μάθημά του στους φοιτητές της θεολογικής σχολής με θέμα «Φράγκοι - Ρωμιοί και παιδεία» το 1984.


Βίντεο: π. Ιωάννης Ρωμανίδης, «Μη δέχεσαι και μη απορρίπτεις»: «Θα ήθελα πρώτα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο πάντοτε εργαζόμουν, δηλαδή στις μελέτες μου, στις έρευνες, ουδέποτε υπήρξε απλώς μια προσπάθεια υπεράσπισης της Ορθοδοξίας κλπ. διότι από μικρά παιδιά στο σχολείο έχουμε μάθει ότι πρέπει κανείς τα πάντα να ακούει και από αυτά που ακούει να μην δέχεται τίποτα, ούτε να απορρίπτει τίποτα, απλώς να σημειώνει μέσα στα αρχεία της σκέψης, της μνήμης, και όταν βρεθούν τα κριτήρια τα κατάλληλα να δέχεται και να απορρίπτει. Είναι μια νοοτροπία αμερικάνικη. Και το δεύτερο σημείο είναι ότι... » συνεχίστε εδώ













Περισσότερα θέματαΙωάννης Ρωμανίδης

π. Ιωάννης Ρωμανίδης: Σύντομο βιογραφικό
Τραγούδι & Άλμπουμ: Spirit. Καλλιτέχνης:
Dead Can Dance - Lisa Gerrard, Brendan Perry



Ναυπάκτου Ιερόθεος: «π. Ιωάννης Σ. Ρωμανίδης,
ο κορυφαίος θεολόγος της Ορθοδοξίας». Ο
Μητροπολίτης στην τηλεοπτική εκπομπή του
σταθμού τής Μητροπόλεως Πατρών, «Λύχνος»,
«εν λόγω αληθείας» του Νικολάου Μεσσαλά.

Ναυπάκτου Ιερόθεος: 12 Δεκεμβρίου 2001. Ὁ π. Ἰωάννης
Σ. Ρωμανίδης, ὁ θεολόγος τῆς Ρωμιοσύνης
: Ο Μητρ.
στην εκπομπή του σταθμού τής Μητροπόλεως Πατρών,
«Λύχνος», «εν λόγω αληθείας» του Νικολάου Μεσσαλά.












τον πατέρα Ἰωάννη Ῥωμανίδη και την Ὀρθόδοξη 
θεολογική του θεραπευτική, τον Ἰούλιο τοῦ 2005, 
στὰ πλαίσια τῶν καθιερωμέμων καλοκαιρινῶν του ὁμιλιῶν. 
Πραγματοποίησε ἕνα αφιέρωμα (σε μορφὴ τριλογίας) στὸν 
τελευταῖο μεγάλο μας θεολόγο, πρωτοπρεσβύτερο πατέρα 
Ἰωάννη Σ. Ῥωμανίδη, με θέμα: «Λόγος περὶ τῆς Ὀρθοδόξου 
θεραπευτικῆς», με ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ ἀειμνήστου 
πατρὸς Ἰωάννου Ῥωμανίδου: «Πατερικὴ Θεολογία». 
Ὡς ἐλάχιστο ἀντίδωρο εὐγνωμοσύνης στον θεολογικὸ «τιτάνα» 
και ἀγαπημένο μας καθηγητή, τις τρεῖς καταπληκτικὲς 
ὁμιλίες τοῦ πατρὸς Κ. Στρατηγόπουλου.














Βίντεο: Η μητέρα του εμπειρικού δογματολόγου πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος συνομιλεί με τον κ. Κλείτο Ιωαννίδη με θέμα την «Κάθαρση, τον Φωτισμό και την Αγιότητα» στην Ορθόδοξη πίστη, στην εβδομαδιαία ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή «Ελεύθερο βήμα» (5/10/2016) του Α' Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ.

Στο παρόν απόσπασμα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κάνει αναφορά στον εμπειρικό θεολόγο της σύγχρονης εποχής μακαριστό π. Ιωάννη Ρωμανίδη και πιο συγκεκριμένα στην κατά σάρκα μητέρα του. Η μητέρα του πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη ήταν μοναχή με το όνομα Ευλαμπία, στο μοναστήρι της Σουρωτής Θεσσαλονίκης, το οποίο καθοδηγούσε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Γίνεται λόγος για κάποια θαυμαστή επικοινωνία του Γερόντισσας με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Και στην περίπτωση του σύγχρονου αυτού θεολόγου πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη φαίνεται ξεκάθαρα ο καθοριστικός ρόλος των γονέων και κυρίως της μητέρας όπως αναφερόταν συχνά ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης στην πορεία του ανθρώπου. Η πνευματική παιδεία και νουθεσία είναι αυτά που καθορίζουν την μετέπειτα πορεία του κάθε ανθρώπου.

Όσο αγνοούμε τον σπουδαίο ρόλο της μητέρας και γενικότερα της οικογενείας τόσο περισσότερο θα βαθαίνει η απόγνωση στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Ο άλλος μεγάλος εμπειρικός θεολόγος μακαριστός Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ όταν αναφερόταν στην απόγνωση έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η ουσία της απογνώσεως είναι η απιστία στην Ανάσταση». Όπως επίσης: «Στην απόγνωσή τους οι άνθρωποι αναζητούν απολαύσεις οποιασδήποτε αξίας, ως τους αδελφοκτόνους πολέμους. Έτσι η ανθρωπότητα βαδίζει προς την αυτοκαταστροφή. Η διαφύλαξη των εντολών του Χριστού οδηγεί στην αποκατάσταση του πρωτόκτιστου κάλλους του ανθρώπου. Όταν βέβαια αποκατασταθεί, μεταμορφώνει και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, όλη την κτίση που υποτάχθηκε στην ματαιότητα.»













π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ, καθηγητοῦ Πανεπιστημίου:
«Ὁ π. Ἰωάννης Ρωμανίδης, σημεῖον ἀντιλεγόμενον»
Ἡμερῖδα: «Τό έργο καί η διδασκαλία τού π. Ιωάννου Ρωμανίδη»
Δεκαετὲς Μνημόσυνο π. Ἰωάννου Σ. Ρωμανίδου, 13 Νοεμβρίου 2011,
Πνευματικὸ Κέντρο Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Τεῦχος 184












Βίντεο: Παρουσίαση τοῦ ἔργου "Ἐμπειρική Δογματική κατά
τίς προφορικές παραδόσεις τοῦ π. Ἰωάννη Ρωμανίδη
"
τοῦ σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου στήν
Στοά τοῦ Βιβλίου, Ἀθήνα. 19 Ἰανουαρίου 2011. ΕΔΩ













Video: Metropolitan Hierotheos of Nafpaktos
speaks concerning Fr. John Romanides
in Iasi, Romania on October 14, 2011.












Βίντεο: «Το ανεκπλήρωτο ’21» Ομιλητής
ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ομότιμος καθηγητής
της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
(Με αναφορές στον π. Ιωάννη Ρωμανίδη).
«Ενωμένη Ρωμηοσύνη» Έδεσσα 19 Μαρτίου 2015.












Βίντεο: Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής
Σχολής Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός (+2019)
μιλά για την θεολογική συμβολή του π.Ι.Ρωμανίδη.

...και η ομιλία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου,
στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου δήμου, στα
πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021»
με θέμα: «π. Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας μεγάλος θεολόγος
της Εκκλησίας
» 20 έτη από την κοίμησή του.












Κείμενα: Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι
Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι (1/6)
Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι (2/6)
Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι (3/6)
Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι (4/6)
Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι (5/6)
Διάλεξη π. Ιωάννη Ρωμανίδη στο Μεσολόγγι (6/6)


Σχόλια από το FaceBook:

Van Gel Span 1 Νοεμβρίου στις 11:15 μ.μ.: Σαν σήμερα έφυγε από τον επίγειο κόσμο ο σημαντικότερος Έλληνας ορθόδοξος θεολόγος της σύγχρονης, αλλά και νεώτερης εποχής. Ένας άνθρωπος που πέραν των θεολογικών εμβαθύνσεών του, είχε βαθιά γνώση της ιστορίας, της οποίας θα μπορούσε να είναι κάλλιστα διδάκτωρ και ο οποίος παρότι ανδρώθηκε στις ΗΠΑ με το αγγλοσαξωνικό σύστημα εκπαίδευσης, μπόρεσε ορμώμενος από το επίθετο του: Ρωμανίδης, να διακρίνει και να αναπτύξει την διαφοροποίηση, αντιζηλία και αντιπαλότητα της «Φραγκοσύνης» με την Ρωμιοσύνη, την συνέχιση της Ρώμης στη χριστιανική Νέα Ρώμη (Ρωμανία): Κωνσταντινούπολη και την σταδιακή ελληνοποίηση της, έως την Παλαιολόγεια Αναγέννηση και την μεταλαμπάδευσή της στη Δύση, πυροδοτώντας την έκρηξη της Επιστήμης και αντίστοιχα στην τεχνολογία την Α' Βιομηχανική Επανάσταση των ατμομηχανών και στη συνέχεια τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η Σοφία Ντρέκου: κοινοποίησε στο χρονολόγιο Christos Retoulas 12 Ιουνίου 2012

Christos Retoulas: ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ - ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ!!!!!!!!!!!!! 12 Ιουνίου 2012

Σοφία Ντρέκου: Τό' ξερα.... ότι θα σου δώσω χαρά Χρήστο μου!!! Πολύ χάρηκα!!!!!! Κι εγώ σ' ευχαριστώ!!! 12 Ιουνίου 2012

Σοφία Ντρέκου Χρήστο... έχω πολλές ομιλίες του από το πανεπιστήμιο που ομιλούσε. Είμαι Ρωμανιδική μέχρι κόκκαλο!!! χιχιιχιι 12 Ιουνίου 2012

Christos Retoulas: Μέχρι το κόκκαλο διότι εάν ήσουν και εντός του κοκκάλου θα ήσουν Φράγκα διότι τα κόκκαλα αποτελούν τον απόλυτο μυστήριο του Θεού (βλέπεις στην Θεία Ευχαριστία υπάρχει ΑΡΤΟΣ=ΣΩΜΑ, ΟΙΝΟΣ=ΝΟΥΣ αλλά όχι κόκκαλα). ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ - ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΚΑΤΑΛΥΠΤΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΗΤΟΣ. Επίσης ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΧΘΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΝΩ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ - ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΑΙΓΜΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ. :) 12 Ιουνίου 2012

Σοφία Ντρέκου 31 Αυγούστου 2012 · π. Ιωάννης Ρωμανίδης: Οι θεούμενοι, όσοι μετέχουν της φωτιστικής και θεοποιού ενέργειας του Θεού, όπως οι Πατριάρχες και Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, προ του Μωυσέως, ο Προφήτης Μωυσής, αλλά και οι θεόπτες μετά τον Μωυσή, έχουν κοινή εμπειρία για το ότι ο Θεός επικοινωνεί με τον κόσμο με τις άκτιστες ενέργειές Του, και ότι ο κτιστός κόσμος προήλθε εκ του μη όντος, σε αντίθεση με τον άκτιστο Λόγο, που γεννήθηκε από τον Πατέρα προ πάντων των αιώνων. Αυτό είναι θέμα εμπειρίας ...Συνεχίστε την ανάγνωση - Η διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης για τη δημιουργία 
και οι θετικές επιστήμες:

Χρονόπουλος Νίκος: Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Εγώ θα πω το εξής... Οι Άγιοι από τη πίστη τους έκαναν θαύματα εν ζωή με τη προσευχή τους στον Ιησού Χριστό....δηλαδή ο Χριστός μετά από επίκληση κάνει στην ουσία τα θαύματα. Και αυτό γιατί οι Άγιοι ξέρουν την ουσία της αγάπης του Θεού και όχι την ουσία του σύμπαντος κόσμου. Στο ίδιο μοτίβο είναι γραμμένα και τα διάφορα θεόπνευστα γραπτά κείμενα και βιβλία που όμως γράφτηκαν από ανθρώπους και απευθύνονταν σε ανθρώπους με τις επιστημονικές γνώσεις της εκάστοτε εποχής. Ο τρόπος ζωής, διδασκαλίας και αποκάλυψης της φύσης του ως Θεού, του Ιησού Χριστού όμως βαδίζουν εντελώς ανάλογα με τις ανακαλύψεις της φυσικής σε κάθε εποχή και σήμερα ακόμα πιο πολύ!

Η κβαντομηχανική είναι η επιστήμη που μας αποκαλύπτει πως το μικρότερο σωματίδιο της ύλης είναι ενεργειακές χορδές που όποιος βρει το απόλυτο μυστικό τους μπορεί να αναστήσει τους νεκρούς στη κυριολεξία, είναι επίσης η επιστήμη που φανερώνει πως το νερό έχει κάποιες παράξενες ιδιότητες, και σχηματίζει πανέμορφους κρυστάλλους διαφόρων σχημάτων σε ένα ζεστό από πλευράς συναισθημάτων περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και δηλητηρίαση σε ένα εχθρικό περιβάλλον με μεταβολή της δομής του και όχι με μεταβολή της χημικής σύνθεσής του! 

Να γιατί το νερό εάν αγιασθεί και λειτουργηθεί σύμφωνα με το θεόπνευστο λειτουργικό της εκκλησίας μας γίνεται άφθαρτος αγιασμός! Να επίσης γιατί ο Ιησούς Χριστός μας έμαθε να βαφτιζόμαστε μέσα στο νερό! Και αυτά είναι μερικά από τα δείγματα της σημερινής επιστήμης που κανονικά πρέπει να δημιουργούν πιστούς και όχι απίστους! 31 Αυγούστου 2012