Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, την Ελληνική Γλώσσα και
να αντισταθούμε στην κακοποίησή της. sophia-ntrekou.gr
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)
«χαῖρε, νύμφα, χαῖρε, τίμιε γάμβρε, πόλλα. Μτφ.:
Χαίρε, νυφούλα, κι ακριβέ γαμπρέ, χαίρε περίσσα.»
Σαπφώ (630 - 570 π.Χ.) απ. 116 Lobel-Page
• Υπογραφές: «Διατηρήστε τα Αρχαία Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα»
• Το Facebook έβαλε τα «Αρχαία Ελληνικά» στην επιλογή γλώσσας
• Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική - Οδυσσέας Ελύτης
Ἀλ. Παπαδιαμάντη «Μελετήματα καί ἄρθρα»
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017 με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.► Δείτε: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Video)
• Το Facebook έβαλε τα «Αρχαία Ελληνικά» στην επιλογή γλώσσας
• Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική - Οδυσσέας Ελύτης
«Ἡ γλώσσα ἡ ἑλληνική ἔπρεπε νά βλέπει μακράν,
ὡς φάρον παμφαῆ, τήν λαμπρᾶν αἴγλην
ὡς φάρον παμφαῆ, τήν λαμπρᾶν αἴγλην
τῆς ἀρχαίας χωρίς νά ἔχῃ τέρμα τόν φάρον αὐτόν.
Ὁ φάρος ὁδηγεῖ εἰς τόν λιμένα, δέν εἶναι αὐτός ὁ λιμήν...»
Ἀλ. Παπαδιαμάντη «Μελετήματα καί ἄρθρα»
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017 με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.► Δείτε: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Video)
Για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα
– Γέροντα, γιατί κατήργησαν τους τόνους από την γραμματική;
– Τώρα, όπως οι άνθρωποι δεν σηκώνουν τίποτε και τα πετούν όλα, έτσι και τα γράμματα δεν σηκώνουν τίποτε, ούτε οξείες ούτε περισπωμένες! Και όπως όλοι τρέχουν, δεν βάζουν ούτε τελεία!
Βλέπω μια γλώσσα που γράφουν μερικοί! Διάβαζα σε μία μετάφραση της Καινής Διαθήκης: «Από την Αίγυπτο κάλεσα τον γιο μου». Δεν ταιριάζει, βρε παιδί! Δεν ξεχωρίζει το ιερό από το ανίερο! Γράφουν έτσι, δήθεν για να είναι όλα ίδια, να υπάρχη ομοιομορφία στην γλώσσα. Ποιος, ακόμη και από το πιο τελευταίο χωριό, δεν θα καταλάβαινε, αν έγραφε «τον υιόν μου»;
Άκουσα μια φορά στο Άγιον Όρος σε μια ανάγνωση: «Το ψωμί και το κρασί που κάνουν την Μεταλαβιά». Δεν ταιριάζει· πως να το κάνουμε; Ποιος δεν ξέρει τι θα πη «άρτος» και «οίνος»;
– Λένε, Γέροντα, ότι θα αντικαταστήσουν το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό.
– Άσ’ τα, δεν θα σταθούν αυτά· δεν θα σταθούν. Ευτυχώς που ο Θεός και από το στραβό και από το κακό βγάζει καλό, αλλιώς θα ήμασταν χαμένοι. Δεν χάθηκε η Παράδοση, η γλώσσα τότε που τα είχαν όλα σε χειρόγραφα και δεν υπήρχαν ούτε φωτοτυπικά ούτε τίποτε και θα χαθή τώρα που βγήκαν τόσα μέσα; Όχι, δεν πρόκειται να χαθή, ό,τι και να κάνουν οι άνθρωποι.
Βλέπετε και οι Ρώσοι πρόσφυγες πως κράτησαν τα έθιμά τους! Αυτό που τους βοήθησε ήταν που ήξεραν την ποντιακή γλώσσα. Κράτησαν έτσι την Παράδοση μέσα τους. Αλλά, παρ’ όλο που τους δόθηκε λίγη ελευθερία, έφυγαν από την Ρωσία, για να βρουν ελευθερία, γιατί και πάλι ήταν σαν ένα πουλάκι που το έβγαλαν από το κλουβί και το άφησαν μέσα στο δωμάτιο ελεύθερο. Δεν θα στενοχωριόταν και εκεί; Φαντασθείτε πως ήταν πριν οι καημένοι!
Είναι και μερικοί που πάνε να κάνουν μια νέα γλώσσα. Η ελληνική όμως γλώσσα έχει «γλώσσα» από τις πύρινες Γλώσσες της Πεντηκοστής! Το δόγμα της πίστεώς μας καμμιά γλώσσα δεν μπορεί να το αποδώση. Γι’ αυτό οικονόμησε ο Θεός και η Παλαιά Διαθήκη μεταφράσθηκε από τους Εβδομήκοντα στην ελληνική γλώσσα και το Ευαγγέλιο γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Αν δεν ξέρη Αρχαία Ελληνικά κανείς και ασχολείται με το δόγμα, μπορεί να πλανηθή. Και εμείς καταργήσαμε τα Αρχαία από τα σχολεία!
Μετά από λίγο θα έρχονται Γερμανοί να διδάσκουν Αρχαία στα δικά μας Πανεπιστήμια. Τότε θα καταλάβουν οι δικοί μας την αξία που έχουν τα Αρχαία Ελληνικά, αφού πρώτα γίνουν ρεζίλι, και θα πουν: «Για δες η Εκκλησία που κρατούσε τα Αρχαία»!
- [βλ. Η τελειότητα της «Κυριακής προσευχής» Γ. Μπαμπινιώτης] και εδώ [Η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στην Παλαιστίνη την εποχή του Χριστού (1ος αιώνας μ. Χ.)]
Πηγή από το βιβλίο «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο». Λόγοι Α'. Εκδότης: Ι. Γ. ΗΣ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΟΥΡΩΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Χρονολογία Έκδοσης: 1999.
Υπογραφές: Διατηρήστε τα Αρχαία
Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα » ΕΔΩ
Γιατί είναι σημαντικό;
Σας καλούμε να υπογράψετε για τη διατήρηση των Αρχαίων Ελληνικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση. [We need you to sign for maintaining Ancient Greek as a compulsory subject in Greek Education]. Η ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, είναι ενιαία.
Η επαφή με κείμενα όλων των περιόδων της ελληνικής γλώσσας βοηθάει τους μαθητές να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσληψη του σύγχρονου κόσμου. Υπογραφές » ΕΔΩ
Το Facebook έβαλε τα «Αρχαία Ελληνικά» στην επιλογή γλώσσας
Πώς ενεργοποιούνται... αξίζει να το δοκιμάσετε
αλλά για το Facebook φαίνεται, είναι ολοζώντανη !
Το γνωρίζουν ελάχιστοι, ωστόσο αποτελεί πραγματικότητα.
To Facebook στις επιλογές της γλώσσας έχει εντάξει και τα Αρχαία Ελληνικά.
Πλέον οι λάτρεις της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας μπορούν να διαβάζουν τα μηνύματά τους ως «Αγγέλματα».
Στη θέση του «Τι σκέφτεστε» να αναφέρει «Τί δοκείς»,
ενώ όταν κάποιος επιθυμεί να σχολιάσει μια φωτογραφία,
να βλέπει την ένδειξη: Σχόλιον γράφειν.
Θα μπορείτε να περιηγηθείτε όχι στην «Αρχική σελίδα» αλλά στο «Οίκος»
Πώς... γυρνάει το Facebook στην αρχαία ελληνική γλώσσα:
1. Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις».
2. Επιλέξετε τη «Γλώσσα».
3. Αναζητήστε την επιλογή «Ελληνική αρχαία»
και πατήστε «Αποθήκευση αλλαγών»!
► Δείτε: Ο Μανώλης Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο με τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη
Οδυσσέας Ελύτης: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου
στις αμμουδιές του Ομήρου...
Εκεί σπάροι και πέρκες ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου,
με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Εκεί ρόδια, κυδώνια θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο σπάρτο και πιπερόριζα
με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων
ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου,
με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..
Εκεί δάφνες και βάγια θυμιατό και λιβάνισμα
τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια
στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα,
κνίσες, τσουγκρίσματα και Χριστός Ανέστη
με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου,
με τα πρώτα λόγια του Ύμνου !..
Δείτε στο Βίντεο: Ο Όμηρος είναι 4,5 ετών. Μαθαίνει από τον θείο του διάφορες λέξεις στα αρχαία χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το βρίσκει μάλιστα και διασκεδαστικό και πολλές φορές τα λέει από μόνος του!
Τα λίγα αυτά ζώα ξεκίνησε να τα μαθαίνει πριν από τρεις ημέρες ακούγοντάς τα από μία φορά.
Ο λόγος που ανέβασα το βίντεο είναι για να δείξω την δεκτικότητα μαθήσεως των μικρών παιδιών σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων και την πλήρη αποδοχή μέσα από την εμπιστοσύνη τους ότι αυτό είναι σωστό.
Οι πάναγνες ψυχές των παιδιών είναι σαν καθαρά δοχεία που οι μεγάλοι γεμίζουν με τα δικά τους υλικά. Το κάθε παιδί δεν φέρει καμία ευθύνη για την μελλοντική του διαμόρφωση αφού εξαρτάται αποκλειστικά από τις πληροφορίες που δέχεται από το κοινωνικό του περιβάλλον.
Ο Όμηρος όταν θα πάει σχολείο θα του μάθουν άλλα...πράγματα. Ας μην επαναπαύονται οι γονείς. Είναι και δική τους ευθύνη το μέλλον του παιδιού τους καί έχουν υποχρέωση να αναβαθμίζουν τις γνώσεις των παιδιών τους καί γενικά το ανθρώπινο είδος.
Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ισχυρότατο μέσο διανοητικής διάπλασης και ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η σύνδεσή με τους Έλληνες προγόνους μας.
Σας φαίνεται περίεργο που μεταφράζει απ' ευθείας; Η πλειοψηφία όσων πήραν την βασική μέση εκπαίδευση μέχρι την εποχή του εξαταξίου γυμνασίου δηλ. μέχρι την δεκαετία του 70 μπορούν άνετα και καταλαβαίνουν τα αρχαία κείμενα! Για να προετοιμασθούν μάλιστα οι μαθητές καλύτερα στην κατανόηση των Αρχαίων που άρχιζε στην Α' Γυμνασίου με το περίφημο βιβλίο του Ζούκη, διδάσκονταν στην 5η και 6η δημοτικού το Ιερό Ευαγγέλιο και κυρίως τις παραβολές που είναι σαν παραμύθια! Γι' αυτό σήμερα το ευαγγέλιο το καταλαβαίνουν μόνο όσοι είναι πάνω από τα εξήντα ακόμα και αν έχουν βγάλει μόνο το δημοτικό!
Αυτή ήταν η γενιά μου έβγαλα το δημοτικό το 1960 και το εξατάξιο γυμνάσιο το 1966! Ευχαριστώ τους δασκάλους και τους καθηγητές μου που μου έμαθαν αρχαία Ελληνικά και μακάρι να τα επαναφέρουν στα σχολεία με το αρχαίο κείμενο και όχι από μετάφραση! Ας τα διδάσκουν τέλος πάντων προαιρετικά σε όσους το επιθυμούν! Πιστεύω πως λίγοι θα είναι αυτοί πού θα θελήσουν να κάνουν την ίδια ώρα κάτι άλλο και όχι την γλώσσα των προγόνων τους!
Thiseas 9/13/2013 12:03 μ.μ.
Αέναη επΑνάσταση 12 Σεπτεμβρίου 2013
Περισσότερα: Οδυσσέας Ελύτης, Ελληνική γλώσσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου