Άνοιξη η εαρινή ισημερία δεν είναι απλά εποχή (video αφιέρωμα στην ομορφιά της Άνοιξης)

το τρένο του Πηλίου την άνοιξη στις πλαγιές μέχρι τις Μηλιές

Η Άνοιξη

Η γέννηση και ο θάνατος
υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένα
με την εποχή της Άνοιξης.

H Άνοιξη δεν είναι απλά εποχή.
Είναι γέννηση, είναι έρωτας!

Είναι εκρηκτικός οργασμός
όλων των αισθήσεων!

Σοφία Ντρέκου

Εαρινή ισημερία

Με την εαρινή ισημερία ξεκινά κι επίσημα η άνοιξη στην Ελλάδα (Eastern European Time) και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο στο οποίο ανήκει η χώρα μας. Η μέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό της άνοιξης.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως.

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα).

Φθινοπωρινή ισημερία: η επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου κατά την αστρονομία

Philosopher's Walk
(Philosopher's Walk) Το μονοπάτι του Φιλόσοφου στο
Κιότο της Ιαπωνίας την Άνοιξη. Photo: Daniel Kordan

Όχι ίση μέρα-ίση νύχτα

Σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύση Σιμόπουλο, στη χώρα μας η ημέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα που έχουμε ίση ημέρα και ίση νύχτα. 

Όπως εξηγεί, «η ίση μέρα-ίση νύχτα, όταν δηλαδή ο Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την "ισημερία"».

Η Αθήνα, βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, μολονότι ο Ήλιος θα φτάσει στο εαρινό ισημερινό σημείο. Αντίθετα, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθήνα συνέβη ήδη από τις 16 Μαρτίου, τέσσερις σχεδόν ημέρες πριν από την ισημερία.


Η ημέρα που η διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι σχεδόν παρόμοια, σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, ονομάζεται equilux (ημέρα ίσου φωτισμού) και συνήθως συμβαίνει τρεις έως τέσσερις ημέρες πριν από την εαρινή ισημερία και μερικές ημέρες μετά την φθινοπωρινή ισημερία.
Το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα (Βίντεο Διονύσης Σιμόπουλος, Astronio)
Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Στο βόρειο ημισφαίριο ο χειμώνας διαρκεί περίπου 89 μέρες (λιγότερες από όλες τις εποχές), η άνοιξη σχεδόν 93 μέρες, το καλοκαίρι σχεδόν 94 μέρες (περισσότερες από όλες τις εποχές) και το φθινόπωρο σχεδόν 90 μέρες. Συνολικά, η θερμότερη περίοδος του έτους (άνοιξη και καλοκαίρι) είναι περίπου μία εβδομάδα μεγαλύτερη σε διάρκεια από την ψυχρότερη (φθινόπωρο και χειμώνας).

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας).

Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα. Υπολογίζεται ότι το έτος 3000 το καλοκαίρι θα διαρκεί 93,92 μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, η άνοιξη 91,97 μέρες, το φθινόπωρο 90,61 μέρες και ο χειμώνας 88,74.

«Ο Πόνος των Πραμάτων» Κ. Καρυωτάκης

Άνοιξη: Η γέννηση και ο θάνατος... Τίποτα δεν αγγίζει τις απριλιάτικες βιολέτες;

«Άνοιξη: Έτσι τους βλέπω εγώ τους κήπους.
Στον κήπο απόψε μου μιλεί μια νέα μελαγχολία.
Βυθίζει κάποια μυγδαλιά τον ανθοχαμόγελό της
στου βάλτου το θολό νερό. Και η θύμηση τής νιότης
παλεύει τόσο θλιβερά την άρρωστη ακακία... 
Εξύπνησε μια κρύα πνοή μες στη σπασμένη σέρα,
όπου τα ρόδα είναι νεκρά και κάσα η κάθε γάστρα.
Το κυπαρίσσι, ατελείωτο σα βάσανο, προς τ' άστρα
σηκώνει τη μαυρίλα του διψώντας τον αέρα. 
Και πάνε, πένθιμη πομπή λες, της δεντροστοιχίας
οι πιπεριές και σέρνονται τα πράσινα μαλλιά τους.
Οι δύο λατάνιες ύψωσαν μες στην απελπισία τους
τα χέρια. Κι είναι ο κήπος μας κήπος μελαγχολίας.»

Μαρία Πολυδούρη - Άνοιξη!

Ο ήλιος χρυσαφιού πλημμύρα. Μάγια, 
μύρα παντού και σ' αγαπώ, σε καρτερώ.
Βραδύνεις κ' υποψιάζομαι, ζηλεύω,
δεν σου πήρα όλης σου της ψυχής το θησαυρό. 

* Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν το κέντρο της γης ευρίσκεται επί της καθέτου στην μεγάλη διάμετρο της ελλείψεως που διαγράφει η γη γύρω από τον ήλιο. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με την κατακόρυφο στον ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. 

 

Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Ο άξονας περιστροφής της γής διατηρεί την ίδια γωνία ως προς το επίπεδο της ελλείψεως όλο τον χρόνο. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.[4]

Βόρειο Ημισφαίριο αποκαλείται το ήμισυ ενός πλανήτη που βρίσκεται βόρεια του ισημερινού. Είναι επίσης το ήμισυ του ουράνιου θόλου, βόρεια του ουράνιου ισημερινού. Το βόρειο ημισφαίριο της Γης περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της ξηράς και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (περίπου 90%).

Ένας ισημερινός είναι η τομή μιας σφαιρικής επιφάνειας με το επίπεδο κάθετο προς τον άξονα περιστροφής της σφαίρας και σε ίση απόσταση μεταξύ των πόλων. Ο ισημερινός συνήθως αναφέρεται στη Γη όπου ισημερινός της γης θεωρείται η νοητή γραμμή στην επιφάνεια της με ίση απόσταση από τον Βόρειο Πόλο και Νότιο Πόλο, διαιρώντας τη Γη στο βόρειο ημισφαίριο και νότιο ημισφαίριο. Άλλοι πλανήτες και αστρονομικά όργανα έχουν επίσης ισημερινούς όπου ομοίως ορίζονται.

Η εμπειρία του Σέλας: το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο (βίντεο)

Τα δύο αντιδιαμετρικά σημεία από τα οποία διαπερνά ο φανταστικός άξονας της περιστροφής της γης ονομάζονται γεωγραφικοί πόλοι. Ο μεν κείμενος προς τον αστερισμό της μικρής άρκτου καλείται Βόρειος Πόλος ο δε άλλος που βλέπει προς τον αστερισμό του Νοτίου Σταυρού Νότιος Πόλος.
Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο (η ακριβής ημερομηνία ποικίλει ανάμεσα στις 19 και 21 Μαρτίου), περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. 
Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. 
Στη μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως Άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου - 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. 
Στο Κελτικό ημερολόγιο η Άνοιξη περιλαμβάνει τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο.

Πάθη της Ποίησης

Άνοιξη: Η γέννηση και ο θάνατος... Τίποτα δεν αγγίζει τις απριλιάτικες βιολέτες;

«Γράφοντας με τους ουρανούς
ανεβαίνω στα μαλλιά σου
κραυγάζοντας αθανασία...»

«Με τι βιασύνη προχωρά ο Ιησούς 
φέτος προς την Ανάσταση… παραμερίζει 
πανέρια τεράστια γιομάτα βιολέτες
σπρώχνει τους αέναους παπάδες
τινάζει νευρικά προς τα πίσω τη μαλλούρα του
το γεγονός ολοφάνερο: βαρέθηκε.»

«Χάθηκε αυτός ο οδοιπόρος. Είχε συνάξει λίγα φύλλα 
ένα κλαδί γεμάτο φως είχε πονέσει. Και τώρα χάθηκε...

Αγγίζοντας αληθινά πουλιά στο έρεβος
αγγίζει νέους ουρανούς η προσευχή του μάχη.
Εαρ μικρό έαρ βαθύ έαρ συντετριμμένο».

- Τίποτα δεν αγγίζει τις απριλιάτικες βιολέτες;
τίποτα-: μονάχα ο ακάνθινος Ιησούς.

- Το άφθαρτο ξύλο: Ο σταυρός είναι δυο επιθυμίες.

Η μια επιθυμία που ερωτεύτηκε τα ουράνια σμίγει 
και σταυρώνεται με την επιθυμία καθώς διασχίζει τη γη.
Κι ο Χριστός στο έαρ σταυρωμένος.


Spring on Mount Athos.
Video by Vladimir Bondarenko, 
filmed in 2012 Άγιον Όρος / άνοιξη


Με δύο ανάσες μόνο αφήσαμε την ακτή που γυάλιζε
για να βρούμε το γαλάζιο το απέραντο
και πήγαμε στα βαθιά για να χαθούμε με το υγρό
ενός ουρανού που κρύφτηκε για την ανακάλυψη
ενός ορίζοντα που περίμενε το άγγιγμα για ν' αρχίσει
η άνοιξη και τα πέταλα των λουλουδιών να σηκώσουν
τους ίππους. (Ν. Λυγερός: Με δύο ανάσες μόνο)

Βιβλιογραφία:
• Ποίηση » Η γέννηση και ο θάνατος της Σοφίας Ντρέκου
• «equinox» στο Joseph A. Angelo (ed) 2006, Encyclopedia of Space and Astronomy, Facts on File, σ. 217
• Είμαι τρελή να σ' αγαπώ - Μαρία Πολυδούρη Από τη συλλογή «Ηχώ στο Χάος», users.uoa.gr και Άνοιξη: «Έτσι τους βλέπω εγώ τους κήπους». Κώστας Καρυωτάκης. Συλλογή: Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραμάτων. www.nektarios.gr. Πρώτη ποιητική συλλογή του Καρυωτάκη. Εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1919 με έξοδα του ίδιου του ποιητή. Τυπώθηκε σε 120 αντίτυπα, εκ των οποίων τα 20 σε χαρτί πολυτελείας. Στο εξώφυλλο και κάτω από τον τίτλο, επιγραφή του Καρυωτάκη: Τ' αστέρια τρεμουλιάζουνε καθώς το μάτι ανοιγοκλεί προτού δακρύσει... Η συλλογή υποδιαιρείται σε δύο μέρη: 1. Ο Πόνος του Ανθρώπου (6 ποιήματα) 2. Ο Πόνος των Πραμάτων (4 ποιήματα) karyotakis
• Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
• Με δύο ανάσες μόνο - Η άνοιξη, του Νίκου Λυγερού
• Ν. Καρούζος (1926-1990), Ποιήματα Α' και Β' (1961–1978) εκδόσεις Ίκαρος.
• Τα Βίντεο από www.YouTube, εταιρεία της Google. 
πηγήΑέναη επΑνάσταση | Sophia Ntrekou.gr

Για την εαρινή ισημερία και για τον τρόπο που επηρεάζει
η κλιματική αλλαγή την αλλαγή των εποχών μίλησε στο Ο3
της ΕΡΤ3 ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής και
Αστρονομίας του ΑΠΘ Χάρης Βάρβογλης.



Σχετικά Θέματα:

Βιντεο/αφιέρωμα στην ομορφιά της Άνοιξης


Δρόμος της Άνοιξης - Σταμάτης Σπανουδάκης, Άλμπουμ: Alexandros (Dromoi Pou Den Perpatises 2009). Απόσπασμα όταν επισκέφθηκε το Ισραήλ. Stamatis Spanoudakis Σταμάτης Σπανουδάκης (OFFICIAL) 27 Ιανουαρίου 2020 · Έτσι άρχισα την συναυλία στο Ισραήλ. Τραγουδώντας «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο Τελ αβίβ» [εδώ]

Κώστας Χατζής - Ο γιος της άνοιξης
δίσκος που κυκλοφόρησε το 1975

Νύχτα θα σου διηγηθώ
για τον γιο της άνοιξης
και 'συ στην δική σου γλώσσα
να το πεις στ' αηδόνι
τ αηδόνι στην αυγή
και η αυγή στον άνθρωπο
έτσι να μαθευτεί πως χάθηκε
ο γιος της άνοιξης...


Ίγκορ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ / Le Sacre du Printemps (Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης) Het Radio Filharmonisch Orkest. Διεύθυνση ορχήστρας: Ζάαπ βάν Σβέντεν. Ζωντανή ηχογράφηση της 14ης Νοεμβρίου 2010 στο Κοντσερτεμπάου του Άμστερνταμ.


Βίντεο: «Ιστορική αναδρομή. Άνοιξη. Καλοκαίρι. Φθινόπωρο.» Τραγούδια που ακούγονται: 1. ΙΣΤΟΡΙΑ: ''Canticu di zeali ''Τραγούδι του πένθους'' Τραγουδά ο Στέργιος Δαρδακούλης ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΧΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ CANTA STRERYIU DARDAKOYLI TRI LIMBA VRUTA IU S'KIARI 2. ΑΝΟΙΞΗ: ''Πότε θα έρθει η άνοιξη'' Από τη Λάβδα Γρεβενών, και την εκπομπή Αληθινά Σενάρια της ΕΤ3. Τραγουδά ο μπαρμπα-Θύμιος Ζώγας. 3. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ: Αναβίωση "Παρέας" στο πανηγύρι του χωριού, 8 Σεπτέμβρη 2013. Καλαμπόκας -- Μουστάκας. Μετά τα πρώτα σπίτια ώρα με την ώρα η "παρέα" πύκνωνε...

Piano: 1 Hour Chopin Spring Waltz In fact this song was composed by Paul de Senneville. This beautiful song is popularly known as "Spring Waltz". Maybe she was inspired by the great master.


Η γη και ήλιος. Τα έτη και οι εποχές: Παρουσίαση των δύο βασικών κινήσεων της γης, ημερήσια και ετήσια. Εξαιτίας της κλίσης της Γης, η ηλιακή ακτινοβολία διαφέρει περιοδικά στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Η μέγιστη διαφοροποίηση συμβαίνει στα ηλιοστάσια. Στους παράλληλους υπάρχει έκθεση στον ήλιο περίπου 12 ώρες σε κάθε γεωγραφικό πλάτος.


Χελιδονίσματα - Τα Κάλαντα της Άνοιξης: Τα χελιδόνια στο μακρινό τους ταξίδι από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, δεν ξέχασαν ποτέ να φέρουν μαζί με την άνοιξη και το όμορφο έθιμο της «Χελιδόνας» που τα παιδιά το χαίρονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κάθε 1η Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου που είναι ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά παρέα με τα χελιδόνια, ξεχύνονται στους δρόμους μαζί με τις αυτοσχέδιες «Χελιδόνες» τους, για να πάνε από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας με τα «Χελιδονίσματα» (ή κάλαντα της άνοιξης), τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης.

* Η παραδοσιακή μουσική που ακούγεται είναι από τα «Χελιδονίσματα» της κεντρικής Μακεδονίας(Βέροια). Η διασκευή για πιάνο και η εκτέλεση είναι του Μιλτιάδη Θαλασσινού.


ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ: Θα ακούσουμε δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Άνοιξη. Τα τραγούδια αυτά είναι σαν ΚΑΛΑΝΤΑ της ΑΝΟΙΞΗΣ, έτσι λέγονται από τα παιδιά και έτσι το ίδιο τραγουδιούνται και χορεύονται από τους μεγάλους. Πρέπει να τονίσουμε ότι πάντα η φωνή της Άνοιξης ζωντανή και αγέραστη μέσα στους αιώνες σαλπίζει στους ανθρώπους το χαρμόσυνο μήνυμα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του ΚΥΡΙΟΥ μας, σαλπίζει το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης της φύσης. Μια εκπομπή από την ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ του Ρ/Φ της Εκκλησίας της Ελλάδος (26-03-2006). Ακούγονται τα τραγούδια:
1. Τώρα είν' ο Μάης κι Άνοιξη, 2. Παρόρι με τα κρύα νερά, 3. Άνοιξης Χελιδόνι, 4. Αμάραντος, 5. Πού ήσουν πέρδικα καημένη


Ο μύθος της Αμυγδαλιάς και της άνοιξης
Λαογραφική ιστορία της αμυγδαλιάς

Η Αμυγδαλιά ήταν ένα νέο, πανέμορφο, ροδαλό κορίτσι. Η μητέρα της την αγαπούσε πολύ, φοβόταν όμως τις κρύες μέρες του χειμώνα να την αφήσει να βγει έξω για να μην κρυώσει. Γι' αυτό το χειμώνα την κλείδωνε στο δωμάτιό της. Μια μέρα όμως ο Βοριάς πέρασε έξω από το παράθυρό της, την είδε και την ερωτεύτηκε.

Πώς όμως θα ερωτεύονταν και αυτή το Βοριά; Τριγυρνούσε θλιμμένος έξω από το παράθυρό της. Ώσπου μια νύχτα σκέφτηκε να μεταμορφωθεί σε πρίγκηπα. Ο Βοριάς παρουσιάστηκε στην Αμυγδαλιά σαν όμορφος νεαρός άντρας και της ζήτησε αμέσως να παντρευτούν. Εκείνη μόλις τον αντίκρισε τον ερωτεύτηκε και δέχτηκε την πρότασή του.

Μια μέρα λοιπόν, που έλειπε η μητέρα της από το παλάτι, βγήκε έξω τρέχοντας και αγκάλιασε το Βοριά. Δεν άντεξε την παγωνιά και απ' το κρύο του ξεψύχησε. Από τότε ντύνεται νυφούλα και δέχεται το άγγιγμα του αγαπημένου της Βοριά κάθε χειμώνα.
Η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίτερα από όλα τα δέντρα, μέσα στον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Παλιότερα θεωρούσαν πως αν η αμυγδαλιά ανθίσει τον Ιανουάριο ο χειμώνας θα συνεχιστεί βαρύς και με χιόνι και κρύο.





FaceBook
Ο Δημήτρης Κατράνας 21 Μαρτίου 2017: Δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία (όλες οι αναρτήσεις έχουν αξία, για τα μηνύματα τα οποία περικλείουν), αν δεν σκόνταφτα, στο διάλογο τον οποίο σας μεταφέρω αυτολεξεί:

Δέσποινα Γαρυφάλλου: Αγαπητή μας Σοφία Σε ευχαριστώ για τις ανοιξιάτικες ευχές που μας έστειλες μαζί με ανώτερα μηνύματα. Δική μου ευχή για σένα Πάντα ενας χρυσαφένιος ήλιος να σε φωτίζει με δύναμη Θεού!!! 21 Μαρτίου 2017 στις 12:42 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Ευγενεστάτη και καλή μου φίλη Δέσποινα, εγώ σ' ευχαριστώ για τις ποικίλες αναγνώσεις, κοινοποιήσεις και την πολύτιμη βοήθειά σου στην συνοδοιπορία στου Μονοπατιού που μας οδηγεί στο φως του Ήλιου της Δικαιοσύνης. Καλή Άνοιξη 🌹 21 Μαρτίου 2017 στις 1:43 π.μ.

θα προσθέσω απλά αυτό που υπάρχει, στο εσωτερικό του λιγκ της Σοφίας. -«Τίποτα δεν αγγίζει τις απριλιάτικες βιολέτες; -τίποτα-: μονάχα ο ακάνθινος Ιησούς.» -«Το άφθαρτο ξύλο: Ο σταυρός είναι δυο επιθυμίες. Η μια επιθυμία που ερωτεύτηκε τα ουράνια σμίγει και σταυρώνεται με την επιθυμία καθώς διασχίζει τη γη. Κι ο Χριστός στο Έαρ Σταυρωμένος.»

Καλή σας ημέρα, πάντα και μόνο με την ευλογία του Κυρίου και Θεού μας.
Η Αειπάρθενος Μητέρα Παναγία μας να είναι συνεχώς, αρωγός
στο δρόμο μας για την Αιώνια Βασιλεία Των Ουρανών. αμήν !!!
Virginia Firiki: Ν' ανθίζεις... να μοσχοβολάς... να φτερουγάς σε θάλασσες και σ' ουρανούς... χαρούμενη!!! Φωτεινή ηλιαχτίδα για όσους αγαπάς και σ' αγαπούν και γλυκιά θαλπωρή σ' όλους εμάς που νιώθουμε το χάδι σου απαλό φτερούδι...να μας χαϊδεύει το πρόσωπο...!!! Σοφία μου...χαμογέλα!!! Αρκεί...!!! ❤ 20 Μαρτίου 2017 στις 10:33 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Πανέμορφη νεράϊδα Virginia μου, δεν έχω λόγια να που να καλύπτουν την ψυχοσωματική ομορφιά σου. Μόνο ότι διαβάζοντας τα σχόλιά σου, ένα έχω να πω. Είσαι η ίδια η Άνοιξη όταν έρχεσαι 🌷 21 Μαρτίου 2017 στις 12:19 π.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: