Η Αγία Μαρία Μαγδαληνή, Καθεδρικός Ναός
Αγίου Βλαδίμηρου, στο Κίεβο του Ρώσου
ζωγράφου Βίκτορ Βασνετσόφ
(Ви́ктор Миха́йлович Васнецо́в 1848-1926)
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η Ισαπόστολος και αγαπημένη
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια νέα γυναίκα και μαζί με άλλες ακολουθούσαν τον Ιησού και τους αποστόλους και βοηθούσαν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Η καταγωγή της ήταν από τα Μάγδαλα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας.
Αναγνωρίζεται ως Αγία από την Ορθόδοξη, την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.
Από τα ευαγγέλια φαίνεται ότι στον κύκλο των μαθητών του Ιησού δεν περιλαμβάνονταν μόνο άντρες, αλλά και γυναίκες. Σύμφωνα με την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά την Ανάληψη Του Χριστού και την ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή εξακολούθησε να υπηρετεί το ευαγγελικό κήρυγμα. Όταν μετά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εγκαταστάθηκε στην Έφεσο, τον ακολούθησε και η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή εκεί, όπου και κοιμήθηκε. Τάφηκε στην είσοδο της σπηλιάς, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι επτά παίδες εν Εφέσω.
Η εκκλησία μας την τιμά ως ισαπόστολο και Μυροφόρο και γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου ημέρα ανακομιδής (δηλ. μεταφοράς) των λειψάνων της. Επίσης την συνεορτάζει μαζί με τις άλλες Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (την Κυριακή των Μυροφόρων).
► Εδώ διαβάζετε την μελέτη του θεολόγου Θεόδωρου Ρηγινιώτη ► Ο μύθος της Μαρίας Μαγδαληνής, Ιστορικότητα και Πλάνες: Η περίπτωση της Μαρίας Μαγδαληνής είναι ενδεικτικός της δυτικής εξουσιαστικής αντίληψης που δίνει υπόσταση στη γυναίκα μόνον όταν κατέχει εξουσία. Το ορθόδοξο συναξάρι βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και αναδεικνύει τη σημαίνουσα θέση της ανάμεσα στους μαθητές του Ιησού Χριστού. Διαβάστε περισσότερα »
Περισσότερα: Αγία Μαρία Μαγδαληνή