Φωτογραφία Μαδαγασκάρη: Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολις Βορείου
Μαδαγασκάρης Madagascar. The Red Island (βλ. στο τέλος video)
Crazy 4 Africa: Καταγραφή ενός ταξιδιού για
τους ψυχικά πάσχοντες της Μαδαγασκάρης
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)
«La folia e’ una condizione umana. In noi la follia
esiste ed è presente come lo è la ragione».
Franco Basaglia [Φράνκο Μπαζάλια 1924-1980)
Ιταλός ψυχίατρος, νευρολόγος και καθ. πανεπιστημίου,
πρωτοπόρος και αναμορφωτής της ιταλικής ψυχιατρκής.
Μτφ: Η τρέλα είναι μια ανθρώπινη κατάσταση. Σε εμάς
Με τις γνωστές αυτές φράσεις του καθ. Φράνκο Μπαζάλια (Franco Basaglia 1924, 29 Αυγ 1980 Ιταλία) για την τρέλα ως ανθρώπινη κατάσταση που υπάρχει σε όλους μας όπως ακριβώς και η λογική, επέλεξε να εισάγει στο θέμα του ο Ιταλός σκηνοθέτης Tommaso Galli, τους θεατές του ντοκιμαντέρ του που αφορά την κατάσταση των ψυχικά πασχόντων στη Μαδαγασκάρη.
Τιτλοφορείται «Crazy 4 Africa» (2016), το παρακολούθησα χτες κι επέλεξα να σας το παρουσιάσω σήμερα γράφοντας όσο περισσότερα πράγματα μπορώ γι’ αυτό μιας και δεν υπάρχουν υπότιτλοι ούτε στα ελληνικά, ούτε στα αγγλικά. Συνήθως βέβαια οι εικόνες μιλούν από μόνες τους αλλά εδώ αξίζει να βοηθήσω ώστε να καταλάβετε και τη βαρύτητα γεγονότων που αναφέρονται διεξοδικά απ’ όσους συμμετέχουν, αλλά δεν κινηματογραφήθηκαν.
Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως στη Μαδαγασκάρη οι ψυχίατροι είναι ελάχιστοι (έψαξα και βρήκα πως με στοιχεία του 2013, σε 100.000 πληθυσμού η αντιστοιχία των ψυχιάτρων είναι 0.08 και των ψυχολόγων ακόμη μικρότερη μιας και το ποσοστό πέφτει στο 0.03 -περισσότερα με αριθμούς μπορείτε κι εσείς να δείτε εδώ).
Όσοι υπάρχουν λοιπόν, εργάζονται μόνο στην πρωτεύουσα και το κυριότερο: για να λάβει κάποιος πάσχων φαρμακευτική αγωγή, ακόμα κι αν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο θα πρέπει να την πληρώσει ο ίδιος και το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Σας θυμίζει κάτι; Όσες κι όσοι διαβάζετε συχνά το blog ίσως πάει κάπου το μυαλό σας. Αν όχι, παρακάτω θα γίνω πιο σαφής.
Για να πάρουμε όμως το νήμα της ιστορίας απ’ την αρχή. Το ντοκιμαντέρ λοιπόν είναι η καταγραφή ενός ταξιδιού. Ενός ταξιδιού που σχεδιάστηκε στην Ιταλία και για το οποίο μιλούν οι 5 διαχειριστές και οι 5 χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας της Ρώμης ASL ROMA C, πριν και μετά την πραγματοποίησή του.
Χωρίζεται σε «κεφάλαια» κι έτσι βλέπουμε αρχικά τι σκέφτονται οι συμμετέχοντες γι’ αυτό το ταξίδι, πως στην συνέχεια αλληλοεπιδρούν με ψυχικά πάσχοντες που γνωρίζουν όπως η Margherita και τι αισθάνονται όταν το ταξίδι φτάνει στο τέλος του.
Σ’ αυτές τις κινηματογραφικές ενότητες, στα «κεφάλαια» που προανέφερα, θα δείτε ανθρώπους εντελώς απομονωμένους (σαν τον άντρα της φωτογραφίας), χωρίς καμία περίθαλψη και φροντίδα, ενίοτε γυμνούς και καθηλωμένους με αλυσίδες σε πνιγηρούς χώρους, ακριβώς όπως στην Ινδονησία. Εκεί αν θυμάστε η συγκεκριμένη πρακτική ονομάζεται pasung και τα κοινά είναι δυστυχώς πάμπολλα κι ας βρίσκονται τόσο μακριά τυπικά αυτές οι χώρες. Όσες κι όσοι είχατε διαβάσει κι εκείνη την ανάρτηση (αν όχι θα τη βρείτε εδώ) θα καταλάβετε τι εννοώ.
Δείτε: Παράνομα αλυσοδεμένοι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές. ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ-ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ: Εικόνες από ψυχικά ασθενείς στην Ινδονησία
Για παράδειγμα, θα δείτε ψυχικά πάσχοντες να μαζεύουν μυρωδικά απ’ τον κήπο που οι ίδιοι/ες καλλιεργούν σ’ έναν, ας πούμε σχετικά διαμορφωμένο στρατώνα, όπου διαβιούν και να μαγειρεύουν μαζί με τους ειδικούς (;) που είναι υπεύθυνοι του σχετικού προγράμματος αλλά και τους ανθρώπους που ταξίδεψαν απ’ τη Ρώμη μόνο και μόνο για να τους συναντήσουν.
Εξηγείται απ’ τους ιθύνοντες στους θεατές, πως τα χέρια σ’ όλες τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς, κάνουν λίγο-πολύ τις ίδιες κινήσεις στην προετοιμασία της τροφής κι η γεύση είναι μια ισχυρή αίσθηση, γι’ αυτό επένδυσαν σ’ αυτές τις δραστηριότητες. Είναι εύκολο μέσω της μαγειρικής να έρθεις σ’ επαφή με κάποιον ακόμη κι αν δεν μιλάς τη γλώσσα του και παρά τις πολιτισμικές διαφορές σου μαζί του.
Όπως διάβασα εδώ, ψάχνοντας για να σας γράψω περισσότερα για το θέμα, η ομάδα αυτή έχει πραγματοποιήσει κι άλλα ταξίδια στην Αφρική. Το συγκεκριμένο είναι το πέμπτο τους. Πάντως και σ’ αυτό το blog έχει γίνει ανάρτηση για την κατάσταση σε άλλη χώρα της Αφρικής, την Somaliland που μπορείτε να δείτε εδώ, αν ενδιαφέρεστε.
Τέλος, να σας εξηγήσω, πως αυτό το ντοκιμαντέρ του Tommaso Galli, παρουσιάστηκε στο 6ο Φεστιβάλ Lo Spiraglio Film Festival della Salute Mentale, που πραγματοποιήθηκε στο MAXXI (Museo Νazionale Delle Arti) στη Ρώμη, στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου του 2016.
Το Φεστιβάλ αυτό επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την ψυχική υγεία, το στίγμα και τις προκαταλήψεις έναντι των πασχόντων αλλά και τον τρόπο που τους παρέχεται φροντίδα και θεραπεία, τόσο στην γειτονική χώρα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ακολουθώ το νόμο της εξέλιξης. Οι ηλίθιοι μένουν πίσω
και οι τρελοί τρέχουν πολύ μπροστά. ~ Ανατόλ Φρανς
Madagascar: Η Μαδαγασκάρη, επίσημα Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης είναι νησιωτική χώρα με έκταση 587.041 τ.χλμ., πληθυσμό 28.177.762 κατοίκων, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου.
Βρίσκεται απέναντι από τη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής δημιουργώντας με την ακτή της Μοζαμβίκης τον δίαυλο της Μαδαγασκάρης συνολικού μήκους 980 μιλίων, μεγίστου εύρους 360 μιλίων και ελαχίστου 250 μιλίων. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ανταναναρίβο. Η οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία, στην αλιεία και στον τουρισμό. Απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 26 Ιουνίου 1960 από τη Γαλλία, της οποίας υπήρξε αποικία. Την τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές, με αποκορύφωμα δύο κρίσεις εξουσίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και σε αντιπολίτευση. Βικιπαίδεια
Η Μαδαγασκάρη έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής.
Το 80% των φυτών και των ζώων που βρίσκονται εκεί, υπάρχει μόνο στη Μαδαγασκάρη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ωστόσο, το τοπικό οικοσύστημα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη λαθροθηρία, την καύση και την υλοτομία. Αν συνεχιστεί η φυσική καταστροφή, τα δάση του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο, θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 35 χρόνια.
Crazy 4 Africa è un documentario diretto da Tommaso Galli
from Tommaso Galli on Vimeo SINOSSI: A volte sembra che la follia faccia da motore a persone trasformate, ritrovate. Questo documentario racconta l’avventura di 5 utenti e 5 operatori di un Centro Diurno di Roma (ASL ROMA C) che coraggiosamente si confrontano con persone che, in Africa stanno combattendo la loro stessa battaglia per il raggiungimento di una salute mentale. Attraverso la cucina ed altre attività i ragazzi italiani tentano di dimostrare che quella forza scomoda che li scuote da dentro può diventare motore per creare qualcosa di ancora più grande... anche qui in Africa...
ΜΤΦ.: Μερικές φορές φαίνεται ότι η τρέλα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μεταμορφωμένους, ανακαλυφθέντες ανθρώπους. Αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την περιπέτεια 5 χρηστών και 5 χειριστών ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας στη Ρώμη (ASL ROMA C) που αντιμετωπίζουν με θάρρος ανθρώπους που, στην Αφρική, δίνουν τη δική τους μάχη για την επίτευξη ψυχικής υγείας. Μέσω της κουζίνας και άλλων δραστηριοτήτων, τα αγόρια από την Ιταλία προσπαθούν να δείξουν ότι η δυσάρεστη δύναμη που τους ταρακουνά από μέσα, μπορεί να γίνει η μηχανή για να δημιουργήσουν κάτι ακόμα μεγαλύτερο ... ακόμα και εδώ στην Αφρική.
Δείτε το Video χωρίς υπότιτλους.
Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη - ΕΤ3 Αληθινά Σενάρια
Τα καλύτερα στιγμιότυπα από το εκπληκτικό ρεπορτάζ
του κ. Νικόλαου Ασλανίδη και της εκπομπής "Αληθινά
Σενάρια" στην πανέμορφη χώρα της Μαδαγασκάρης και
στην ιεραποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτήν.
Δείτε και διαβάστε ακόμη:
- Αλυσοδεμένοι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές (Εικόνες και Βίντεο)
- Επανάσταση στην ψυχιατρική: Ανοίγει το πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο στον κόσμο που η θεραπεία θα γίνεται χωρίς φάρμακα! (Βίντεο)
- Οι Ψυχολόγοι στο πλευρό των πληγέντων από την πυρκαγιά (Δίκτυο Ψυχολογικής Υποστήριξης για τους Πληγέντες στην Αττική) Βίντεο
- Σελφίτιδα: Επίσημα ψυχική διαταραχή η εμμονή με τις φωτογραφίες selfies. ΤΕΣΤ για το αν… πάσχετε! (Βίντεο)
- Η θυσία της ψυχαναλύτριας Αν Ντιφουρμαντέλ (Βίντεο)
- Διάλογοι Θεολογίας και Ψυχολογίας (Βίντεο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου