Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός μάς έδειξε Δρόμους Φωτεινούς


Η Κοίμηση μίας μεγάλης μορφής της ορθοδοξίας
μας αφήνει σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη

19 Δεκεμβρίου 2019 † π. Γεώργιος Μεταλληνός †

Έφυγε 19 Δεκεμβρίου 2019 η σπουδαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας μας, από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ποιος είναι ο π. Γεώργιος Μεταλληνός; Είναι το φτωχό παιδί που γεννήθηκε μέσα στις «στάχτες» του πολέμου στην Κέρκυρα; Ο μοναχογιός που είδε τους γονείς του να χωρίζουν; Είναι ο λάτρης της μουσικής και του σαξοφώνου, για τον οποίο δύο μεγάλοι συνθέτες της εποχής μας αναφέρονται με τα πιο κολακευτικά λόγια; Ο μαθητής που αρίστευσε; Είναι ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος που από τα χέρια του πέρασαν χιλιάδες φοιτητές; Μήπως είναι ο ξενιτεμένος ιερέας που βρέθηκε στη Γερμανία και με πολύ κόπο στάθηκε κοντά σε τόσους Έλληνες; Επίσης είναι ο πατέρας τριών παιδιών και ο σύζυγος της πρεσβυτέρας Βαρβάρας, αλλά και ο άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή υπερασπίζεται με σθένος την Ορθοδοξία;

Αν τον ρωτήσεις για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και την ανθρώπινη σοφία θα σου απαντήσει «κι αυτά χρήσιμα είναι μα χωρίς Θεό τι να τα κάνεις»;

Πιο πολύ απ’ όλα αυτά είναι εκείνος ο ιερέας που μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στον πνευματικό στίβο του τόπου μας, χαμηλώνει τα μάτια όταν κάποιος θα πει καλά λόγια για εκείνον, με μια συστολή η οποία δείχνει εκείνο το ήθος που δυστυχώς χάνεται μαζί με τη γενιά του.

π. Γεώργιος Μεταλληνός

Ο π. Γεώργιος υπήρξε σπουδαίος Καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας δεκάδων θεολογικών βιβλίων.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στις εγκύκλιες σπουδές (1958).

Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας.

Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας), όπου και διέμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία.

Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία».

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, όντας Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα ανέπτυσσε στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντύπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής.

Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

† Αιωνία η μνήμη του μεγάλου δασκάλου μας.
Καλό ταξίδι στην Άνω Ελλάδα την αληθινή.
Σ' ευχαριστούμε άγιε Γέροντα Γεώργιε
Καλό Χριστουγεννιάτικο Παράδεισο †


Η Αγγέλα Μεταλληνού (κόρη του) 19 Δεκ 2019 

11.3.1940 - 19.12.2019 Να χαίρεται την Βασιλεία Του...
Πατέρας μας, αλλά και πατέρας όλου του κόσμου... 
Μια προσευχή στην μνήμη του... Σας ευχαριστούμε...

η πρεσβυτέρα Βαρβάρα, τα τέκνα Αγγέλα, Κων. Καλοσπυρος, Δημήτρης - Σπυριδούλα, Θοδωρής - Νατάσσα, τα εγγόνια Βαρβάρα, Θάλεια, Σπύρος, Μάρθα, Σταυρούλα, Καλή, Γιώργος Μετ., Γιώργος Καλ., Ζωζώ, Νάσια.


ΟΡΦΑΝΕΨΑΜΕ κατ' άνθρωπον

Μας έδειξε Δρόμους Φωτεινούς της Όντως Αληθείας, ανόθευτου κατά τα Ορθά, Πατερικά αυτής δόγματα, η ευρύτατη αυτού Θεολογική, ιστορική και λοιπή Παιδεία και Δεινότητα και Σαφήνεια στην Ενδελέχεια της Τεκμηρίωσης του Λόγου του μας πήραν από το χέρι στα Νάματα του π. Ρωμανίδη.

Μας περπάτησαν μετά Αγίων Παϊσίου Αγιορείτου και Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου στην αλλαγή της ζωής μας. Από την καθαρότητα και πληρότητα της μοναδικής αυτής Διδαχής πήραμε θάρρος και παίρνουμε και θα παίρνουμε, από τα δικά του λεβέντικα, ...μονόγλωσσα στήθη, στη μοναχική μας ανάβαση και στους όποιους διωγμούς, με τους οποίους αυτή αναμετράται. Διαχρονία Παραδείγματος, Προτροπή διαυγής, τηλαυγής, ασπίλωτη, ανυπέρβλητη λαμπηδόνα, Αιωνία η Μνήμη.

Παπά Γιώργη, σε ευχαριστούμε εκ βαθέων. 
Καλόν Παράδεισο. Την Ευχή σου και Παρρησία σου 
στον Κύριο, είθε αεί εμείς οι ελαχιστότατοι. Αμήν.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΡΩΜΗΟΣ
π. Γεώργιος Μεταλληνός †19-12-2019

Μνήμη δικαίου μετ' εγκωμίων.

«Κάθε δίλημμα σήμερα τοῦ τύπου «Ὀρθοδοξία ἢ Ἑλληνισμὸς» εἶναι ὄχι μόνο πλαστό, ἀλλὰ καὶ ἐθνοκτόνο. Γιατί σημαίνει τάση ἐπιστροφῆς στὴν ἀτέλειά μας, στὴν παλαιὰ ἀγωνιώδη ἀναζήτησή μας. Ἐνῶ γιὰ τὸν Ἑλληνισμό, ποὺ διασώζει τὴν αὐτοσυνειδησία του, τὸ ζητούμενο εὑρέθη. Εἶναι ἡ Ὀρθοδοξία. «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν … εὔρομεν πίστη ἀληθῆ! Εὔρομεν τὴν ἀλήθειαν».

Κάθε ἀποδέσμευση τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἀπὸ τὴν Ὀρθοδοξία δὲν συνιστᾶ μόνο τραγικὸ διαμελισμὸ τῆς ὑπάρξεώς μας, ἀλλὰ καὶ καθαρὸ παραλογισμό…

Ὅπου χάνεται ἡ Ὀρθοδοξία, χάνεται καὶ ὁ Ἑλληνισμός! Ἰδοὺ γιατί κάθε παρόμοια ἐπιδίωξη συνιστᾶ ὀπισθοδρόμηση καὶ ὄχι πρόοδο.

Γιατί μετέχει στὸ «συντηρητισμὸ» τῶν αἱρέσεων, τῶν «ἑλληνιστικῶν λήρων» κατὰ τὸν Μέγα Φώτιο. (λῆρος= λόγος ἐντυπωσιακὸς ἀλλὰ χωρὶς οὐσιαστικὸ περιεχόμενο, παραλήρημα, φλυαρία, ἀνοησία)

Τὸ τραγικότερο ὅμως, συνιστᾶ, ἰδιαίτερα σήμερα, ἀπώλεια κάθε δυνάμεως αὐτοπροστασίας, μὲ ἀπόληξη τὸν… ραγιαδισμὸ καὶ τὴν ὑποδούλωση.

Τὸ μόνο ποὺ ἔχει νὰ προσφέρει ὁ σημερινὸς Ἑλληνισμὸς στὸν κόσμο εἶναι ἡ Ὀρθόδοξη παράδοσή του.

Ὁ Ἑλληνισμὸς σώζεται ἐκεῖ κυριολεκτικὰ μέσα στὴν Ἐκκλησία. Ἐκεῖ σώζεται ἡ γλώσσα καὶ ἐθνική μας συνείδηση.

Γι’ αὐτὸ πολεμεῖται ἡ Ἐκκλησία.

Γιὰ νὰ ἀποσυνδεθεῖ τελείως ὁ Ἑλληνισμὸς ἀπὸ τὴν Ὀρθοδοξία σὲ ὅλες τὶς δομὲς τοῦ ἐθνικοῦ μας βίου.

Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος καὶ γι’ αὐτὸ θὰ ἀντιστεκόμαστε μέχρι θανάτου.»

π. Γεώργιος Μεταλληνός: Η αλήθεια για τα Χριστούγεννα και τη μυθοποίηση των Χριστουγέννων ~ π. Γεώργιος Μεταλληνός (Video)

Περισσότερα Θέματα: π. Γεώργιος Μεταλληνός

Στην Εξόδιο Ακολουθία, πρωτοστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', εψάλλη το Σάββατο 21η Δεκεμβρίου και ώρα 2.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: