Κυριακή των Βαΐων 🌿 η ακολουθία του Νυμφίου και η ερμηνεία 🌿 Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται 🌿 Τον νυμφώνα Σου βλέπω


Τα Βαΐα των φοινίκων

Τα Βαΐα των φοινίκων στην παράδοση των λαών της Μεσογείου είναι σύμβολα νίκης, θριάμβου, ειρήνης, και αιώνιας ζωής.

Τα βαΐα που κράταγαν οι Ιουδαίοι στην είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ έχουν άμεση σχέση όχι μόνο με τον γνωστό συμβολισμό τους αλλά και με την Ιουδαϊκή παράδοση και ιστορία.

Τα βαΐα είναι μέρος της εορτής της Σκηνοπηγίας κατά την οποία ο Ιουδαϊκός λαός θυμάται την πρόνοια και φροντίδα του Θεού κατά την περιπλάνηση στην έρημο και την υπόσχεσή του ότι στην Μεσσιανική εποχή όλα τα έθνη θα έλθουν στην Ιερουσαλήμ για να λατρεύσουν τον Θεό.

Τα βαΐα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Μακκαβαίους για να εορτάσουν την νίκη τους εναντίον των Ελλήνων.

Το πιο σημαντικό όμως που συνήθως ξεχνάμε είναι η σύνδεση της θριαμβευτικής υποδοχής του Ιησού με την στέψη ως βασιλέως του Σολομώντος.

Υπενθυμίζω ότι ο Ιησούς εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα καθήμενος επάνω σε ένα γαϊδουράκι. Οι Ιουδαίοι τον υποδέχονται με ζητωκραυγές κρατώντας Βαΐα και στρώνοντας τον δρόμο με αυτά. Κραυγάζουν: «Ωσαννά τω Υιώ Δαβίδ, ευλογημένος ό ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Αναγνωρίζουν ότι ο Ιησούς είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου του Δαβίδ και βέβαια τον αναγνωρίζουν ως τον αληθινό Μεσσία.

Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν στον Ναό των Ιεροσολύμων ο Ιησούς μίλησε για την σχέση του με τον Θεό Πατέρα και την Μεσσιανική αποστολή του και οι φανατικοί πήραν πέτρες στα χέρια για να τον λιθοβολήσουν.

Αργότερα όμως συμβαίνει η ανάσταση του Λαζάρου και το γεγονός αυτό εκπλήσσει τους Ιουδαίους και αλλάζει την διάθεσή τους.

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τον Σολομώντα;

Ο Σολομών ήταν ο πρώτος απόγονος του Δαβίδ, ο οποίος με εντολή του πατέρα του καβάλησε το μουλάρι του βασιλιά και ενθρονίσθηκε ως ο επόμενος Βασιλιάς ενός βασιλείου που δεν θα είχε τέλος (Γ᾽ Βασιλέων, Κεφάλαιο 1). Ο Ιησούς θα ήταν ο τελευταίος απόγονος του Δαβίδ που θα γινόταν ο Βασιλιάς του Ισραήλ για πάντα.

Γνωρίζοντας την ιστορία για τον τρόπο στέψης του Σολομώντα μπορούμε να κατανοήσουμε το μεσσιανικό περιεχόμενο της προφητείας του Ζαχαρία, 9:9-10, η είσοδος στην Ιερουσαλήμ με το πουλάρι του γαϊδάρου ήταν εκπλήρωση του λόγου του Θεού, δηλώνοντας σε όλους ότι ο Ιησούς είναι ο νόμιμος διάδοχος του Βασιλιά Δαβίδ, και ότι από αυτή τη στιγμή η βασιλεία του θα γινόταν αιώνια.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος, Θεολόγος, Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ. [Nektarios Tsilis]

Βράδυ Κυριακή των Βαΐων: Οι πρώτες ημέρες μάς προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται Ακολουθίες του Νυμφίου »»» Μεγάλη Δευτέρα 🌿 όλες οι ακολουθίες του Νυμφίου Χριστού και της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού Αθηνών (video)

★ ⋰⋱ ★ ⋰⋱ ★ ⋰⋱ ★ ⋰⋱ ★ ⋰⋱ ★ ⋰⋱ ★⋰⋱ ★

Δύο από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι τα: «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω». Ποια είναι, όμως, η σημασία και η ερμηνεία τους »»» Διαβάστε την ερμηνεία και την ανάλυση »



Περισσότερα Θέματα: Άγιοι Τόποι, Μ. Εβδομάδα, Λαζάρου-Βαΐων

Δεν υπάρχουν σχόλια: